4 Redenen Waarom Nederlanders Graag Naar het Gardameer Gaan


Het Gardameer in Italië is een goedbezochte vakantiebestemming door Nederlanders. Maar hoe komt dat? Het is goed aan te rijden, heeft een mooie natuurrijke omgeving en het gevoel van ‘alles mag, niks moet’ zijn bijvoorbeeld redenen. Toch moet er meer zijn, waarom gaan Nederlanders nou zo graag naar het Gardameer?

De échte Italiaanse keuken

Nederlanders zijn gek op Italiaans eten. In elke stad of dorp is bij ons wel een pizzeria of Italiaans restaurant te vinden, bijvoorbeeld. Maar wat ze zich vaak niet realiseren is dat het échte Italiaanse eten in Italië te vinden is. Bij het Gardameer heb je volop Noord-Italiaanse gerechten die je echt eens moet proeven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een verse pasta met vis? Of een versbereide pizza rechtstreeks uit de steenoven? Eten in Italië is meer dan de eerste levensbehoefte: het is een sensatie. In de omgeving van het Gardameer stikt het van de eettentjes die de moeite waard zijn. Met uitzicht over het prachtige meer smaken de echte Italiaanse gerechten nog beter. Vergeet overigens niet een echt Italiaans wijntje bij je pasta of pizza te drinken. Dat maakt de ervaring pas echt compleet.

Idyllisch en veelzijdig

Rondom het Gardameer zijn tal van idyllische dorpjes te vinden. Lekker struinen in die dorpjes is een ervaring op zich, maar als je ook nog eens een wijnproeverij of een agriturismo bezoekt, is de ervaring compleet. In de omgeving van het Gardameer is van alles te ondernemen. Ga eens wandelen aan de wandelpromenade in Bardolino bijvoorbeeld, of struin eens door de straatjes van Limone dul Garda. Dit dorpje staat bekend om zijn citroenindustrie. Je kunt hier naar de citroentuin, waar je de teelt van veel citrusvruchten kunt bekijken. Er worden bij deze tuin namelijk citroenen, sinaasappelen, kumquats en mandarijnen geteeld. En ben je op zoek naar een lekkere fles limoncello, dan kun je hier zeker terecht. Maar ook voor een stukje citroenzeep, citroenchocolade of olijfolie met citroen.

Sportieve vakantie

Het Gardameer is ook een prima bestemming voor sportliefhebbers. Je kunt in dit meer namelijk niet alleen zwemmen, het grote water staat ook bekend als prima surf- en zeilmeer. Veel mensen komen met hun eigen boot naar het Gardameer, maar je kunt ook overal boten huren. Het Gardameer met de boot verkennen is een belevenis! En natuurlijk besteed je een vaardag sportief: je gaat lekker zwemmen of zelfs waterskiën. Je kunt bij het Gardameer ook een sup huren. Dit is een plank waar je staand op peddelt (stand up paddelen). Suppen is echt een hele intensieve sport. Je traint namelijk veel spieren en hebt kracht nodig om behendig rechtop te blijven. Nu kun je natuurlijk overal suppen, maar bij het Gardameer is er zelfs gelegenheid om bij volle maan te suppen. En dat is iets dat je echt eens mee moet maken. We hebben uiteraard nog lang niet alle watersporten benoemd nu. Het Gardameer is namelijk ook een prima meer om in te duiken en je kunt er kanoën. Daarnaast is het gebied rondom het Gardameer zeer geschikt voor sportieve fietsers. Hou je van sportieve vakanties dan is het Gardameer een zeer geschikte bestemming.

Ruïnes, kerkjes, torens en haventjes

Liefhebbers van historische verhalen kunnen ook hun hart ophalen bij het Gardameer. In Sirmione kun je ruïnes uit de tijd van de Romeinen bekijken bijvoorbeeld. In Peschiera staat nog een verdedigingsfort dat gebouwd is rond 1550 en wil je een kasteel uit de tiende eeuw bekijken, dan moet je echt een bezoekje brengen aan Desenzano. Ook een bezoekje aan het archeologisch museum kun je in deze laatste stad brengen. Hier zijn prehistorische vondsten te bezichtigen. Uiteraard is het ook een aanrader om de vierkante toren in Solferino te beklimmen. Vanuit deze toren, die gebouwd is in 1022, heb je echt een fantastisch uitzicht. Tot slot is San Vigilio een aanrader. Dit is een schiereiland waar je door het authentieke haventje, een idyllisch kerkje en een prachtig park waant in tijden van weleer. Het Gardameer: een gebied waar je nog veel kunt ontdekken.