Bomen hebben sierwaarde en nut

bomenBomen zijn decoratiematerialen van de wereld. Daarnaast dienen ze als woonomgeving voor vogels, dragen ze fruit en leveren ze zuurstof voor de mens. Eigenschappen die bomen onmisbaar maken. Het kopen van een boom heeft daarnaast een zekere sierwaarde.

Leefomgeving voor dieren en organismen

Een niet groene woonomgeving is voor ons onvoorstelbaar. Zelfs in de stad zijn veel bomen te vinden. Zonder bomen zou het vrolijke vogelgekwetter, wat voor ons heel gewoon is, niet meer te horen zijn. Als er veel grote bomen gekapt worden, is dit vaak een (tijdelijke) aanslag op het vogelbestand in die omgeving. Sommige bomen worden wel meer dan 100 m hoog. Door nesten te bouwen in de bomen, is een boom ook echt de woonplaats en de kraamkamer van een vogel. Overigens leven niet alleen vogels in bomen. Organismen als schimmels en algen, maar ook mossen en insecten worden door bomen in stand gehouden.

Oude en monumentale

Sommige bomen worden niet ouder dan honderd jaar. Kap is dan ook onvermijdelijk, plakoksels zorgen voor vallende takken, gevaarlijk voor bijvoorbeeld automobilisten. Er zijn echter ook bomen die die honderd jaar ruimschoots passeren. Het verhaal gaat dat in China een notenboom staat van 3.500 jaar oud. Monumentale bomen hebben zorgvuldig onderhoud nodig. Naast cultuurhistorische waarde heeft zo´n boom aanzien en is hij door aparte vormen zeldzaam. Noestige bomen zijn vaak zeer geschikt als klimboom, waar veel plezier aan beleefd kan worden. In het bos zijn vaak bijzondere klimbomen te vinden. Bossen zijn door de grote verzameling aan bomen overigens bij uitstek geschikt voor een energieke en rustgevende wandeling.

De eetbare tuin

Bomen zijn essentieel voor sommige voedselproducten. Geen appeltaart zonder appelboom bijvoorbeeld. Appels zijn samen met peren de meest voorkomende boomvruchten. De grootste fruitproductie vindt plaats in boomgaarden, maar een appelboom in de consumententuin doet het ook goed. Fruitbomen passen in de trend van de eetbare tuin. Wie een appelboom in de tuin wil, moet zich wel goed laten informeren. Zo is het belangrijk welk ras je wilt (een zoete appel, een bewaarappel of een moesappel), maar ook hoe groot en hoog de boom wordt. Een metershoge, brede boom past niet in elke tuin. Een appelboom moet op zijn tijd gesnoeid worden, als hij alleen maar groeit, zal hij nooit appels geven.

Bomen kappen mag nooit zomaar

Een belangrijke eigenschap van bomen is het omzetten van koolzuurgas naar zuurstof. Voor dit proces heeft een boom water en zonlicht nodig. Zonder bomen heeft de mens niet genoeg zuurstof, het is dus wel degelijk belangrijk dat er genoeg bomen in de leefomgeving zijn. Een boom kappen mag nooit zomaar, ook als staat hij in de achtertuin. Als er bomen massaal gekapt worden, is het noodzaak dat er direct weer nieuwe geplant worden. Naast deze belangrijke eigenschappen, worden bomen ook gebruikt voor de houtindustrie. Elk deel hout is afkomstig van een boom. Gelukkig is steeds meer hout verantwoord gekapt en niet onachtzaam als enkele jaren geleden.