Buitensauna past in de sfeer van de buitenruimte

Buitensauna_14Voor wie een sauna wil plaatsen, maar in huis geen plek kan vinden, is een buitensauna misschien meer geschikt. In plaatsje in de tuin is wellicht sneller gevonden en een buitensauna past uitstekend in de sfeer van een tuin.

Finland

Traditioneel gezien past een sauna prima in de buitenruimte, in het oude Finland waren de sauna’s buiten gebouwd. Een buitensauna is als een blokhut in de tuin en is meer een verblijfsruimte dan alleen een sauna. Ramen geven een fraai uitzicht op een groene tuin, er zijn zelfs sauna’s verkrijgbaar met een panoramaraam. Een kernwoord voor saunagebruik is ontspanning, in combinatie met de tuin is ontspanning weldadig en compleet. Mocht de tuin complete privacy hebben, behoort zelfs een afkoelmoment buiten de blokhut tot de mogelijkheden.

Houtgestookste saunakachel

Een sauna met een houtgestookte kachel kan, voor de brandveiligheid, beter in de tuin staan dan in de woning. Een houtkachel verwarmt de sauna net zo snel als een elektrische kachel, het geeft alleen meer sfeer. Kijken en luisteren naar brandend hout geeft een extra ontspannen gevoel. Bijkomend voordeel is dat de aanleg van stroom overbodig is. Een rookkanaal en een voorraad brandhout is natuurlijk wel nodig. Het effect van een houtgestookte kachel is authentiek, maar vergt wel enige inspanning.

Grote sauna’s

Buitensauna’s zijn verkrijgbaar in vele verschillende maten en in verschillende vormen. Zelfs een achtpersoons model behoort tot de mogelijkheden. Deze ruime sauna heeft een afmeting van 280 x 190 x 350 cm en is vervaardigd van Nordisch Fichten met een wanddikte van 44 mm. De dakoppervlakte is wat groter, door een overstek van 25 cm aan de achterzijde en 90 cm aan de voorzijde. Nordisch Fichten is hout van een fijnspar. Door het koude klimaat in Scandinavië groeit dit hout langzaam, waardoor de structuur dichter op elkaar is. Het interieur is gemaakt van espen, een houtsoort voor een stijlvolle presentatie. Voordeel van espenhout is dat warmteafgifte gelijkmatig gebeurt. De structuur is fijn en noest- en harsvrij, wat het hout geschikt maakt voor zitgedeelten en rugleuningen. Ook twee-, drie-, vijf- en zespersoons sauna’s zijn van dezelfde materialen verkrijgbaar.

Tweepersoons sauna’s

Tweepersoons sauna’s zijn aanzienlijk kleiner, wie niet te veel buitenruimte op wil offeren heeft ook nog ruime keuze. Een compacte sauna van 130 x 100 cm bijvoorbeeld, of een wat ruimere variant van 190 x 130 cm. Een luxe buitensauna met een afmeting van 600 x 270 cm is ook verkrijgbaar. Deze sauna is voorzien van een loungegedeelte. De sauna zelf meet 220 x 190 cm, het verblijf is er omheen gebouwd. Deze sauna is geschikt voor vier tot vijf personen en is voorzien van een houtgestookte kachel. Compleet met accessoires als een dompelton of ledverlichting is een buitensauna natuurlijk een lust voor het oog.