De iPhone 6S – Verwachtingen en ervaringen

iphone6plus-538898_1280Als het gaat om nieuwe smartphones zijn verwachtingen vaak hooggespannen. De iPhone 6S is daarin geen uitzondering. Gezien het precedent dat is gezet door voorgaande iPhone S versies, werd verwacht dat de 6S niet enorm qua uiterlijk zou gaan verschillen ten opzichte van zijn voorganger, de iPhone 6. Deze voorspelling is zonder meer uitgekomen zoals te zien bij T-Mobile

De mogelijkheid dat de iPhone 6S een nieuw soort scherm zou krijgen van saffier kristal in plaats van glas werd echter ook geopperd als een mogelijke feature die zijn debuut had kunnen maken. Echter is deze update uitgesteld en zal die op zijn vroegst in de volgende versie verschijnen. Net als bij zijn voorgangers beschikt de iPhone 6S over een scherm van glas.

De Grote Aanpassingen

In overeenstemming met de verwachtingen is er technisch gezien qua hardware vrij weinig veranderd ten opzichte van de iPhone 6, en het zijn dan ook vooral de subtielere veranderingen waar de vernieuwingen van de iPhone 6S in zitten. Verwacht werd dat de iPhone 6S een nieuwe processor zou krijgen, wat inderdaad het geval bleek te zijn met de nieuwe A9 processor waarover dit toestel beschikt. Ook is er een nieuwe camera om betere foto-kwaliteit te garanderen: De iPhone 6S beschikt over een 12 megapixel camera, een update ten opzichte van de iPhone 6, diens camera het moest doen met 8 megapixels. Ook is de achter camera in staat om op te nemen in 4K en in 1080i met 60 frames per seconde. Dat er extra zorg is besteed aan de camera is niet geheel onverwachts, omdat de camera van de iPhone 6 enigszins achterliep op de concurrentie en bovendien tal van technische mankementen vertoonde zoals onscherp beeld, waardoor Apple een terugroep actie moest ondernemen.

Een andere verandering zijn de 3D touch mogelijkheden van de iPhone 6S. Al voordat de iPhone 6S was uitgebracht beschikte iOS 9 – die wordt meegeleverd met de iPhone6S – over de mogelijkheden om de nieuwe hardware van de iPhone 6S te kunnen benutten. Hierbij zijn echter wel de nodige problemen gemeld: De touchscreen zou regelmatig niet reageren op handelingen van de gebruikers. De verwachte tweede generatie Touch ID waarover de iPhone 6S beschikt zou regelmatig oververhitten, waardoor de functie onbruikbaar wordt en in het ergste geval de gebruiker dwingt om de iPhone 6S opnieuw op te starten.

Een duidelijke verbetering van de iPhone 6S zijn het grotere werkgeheugen van 2GB en opslagruimte van 16GB. Deze features waren al gelekt ruimschoots voordat de iPhone 6S op de markt kwam en behoorden dus ook tot een van de vele verwachtingen die er waren rondom de iPhone 6S. Net als bij zijn voorganger heeft de iPhone 6S een alternatieve phablet versie, de iPhone 6S Plus, die qua vorm ook elementen heeft overgenomen van een tablet.