De juiste pan voor iedere kooktechniek

SuperkokVeel kookcreaties gaan de mist in door het gebruik van een verkeerde pan. Veel mensen hebben alleen een paar koekenpannen en wat steelpannetjes in huis, maar het loont echt het geld (en de ruimte) om wat speciale pannen aan te schaffen voor bepaalde kooktechnieken. In dit artikel meer hierover.

Koken

4-delige pannensetVoor de meeste Nederlanders is koken de meest gebruikte kooktechniek. Vandaar het woord ‘ kooktechniek’ waarschijnlijk. Om te kunnen koken kun je diverse pannen gebruiken, zoals een steelpan, een kookpan of een snelkookpan. Die laatste zorgt er uiteraard voor dat je eten het snelste klaar is, maar vergt wel enige aandacht en uitleg. Heb je geen haast, dan is een snelkookpan een overbodige luxe en kun je goed af met alleen een goede kookpan voor bijvoorbeeld de aardappelen en de groenten en een steelpannetje voor de kleinere gerechten als sauzen en jus. De pannenset van hiernaast is dan een voordelige en toch goede keuze.

Braden

Braadpan roodAls je denkt aan braden, dan denk je aan vlees. Vlees braden kan in een braadpan, een cocotte, een hapjespan of een sauteerpan en eventueel in een wok, al is het vaak lastig dat de bodem zo smal is. Waarom je vlees niet braden in een steel- of koekenpan? De bodem van die pannen is in principe niet geschikt om vlees langzaam gaar te braden en meer om vlees snel even te bakken.

Bakken

KoekenpanBakken doe je in een koekenpan, een sauteerpan of een hapjespan, al zal het daarin wat langer duren voordat je een lekker krokant korstje hebt. De baktechniek kun je gebruiken om vlees dat snel klaar is te kunnen bakken met een lekker krokant laagje als gevolg. Ook kun je er uiteraard aardappeltjes en dergelijke in bakken.

Stoven

Mini cocotteOm eten goed te kunnen stoven gebruik je een stoofpan als een slowcooker, een mini-cocotte of een tajine. Het vergt wat geduld, maar stoofvlees of andere gestoofde gerechten vormen vaak de lekkerste maaltijden.

Sudderen

HapjespanSudderen zit een beetje tussen braden, stoven en bakken in. Vlees kun je op laag vuur een tijd laten sudderen om het in zijn geheel goed gaar en warm te laten worden zonder dat de buitenkant verbrand en/of het vocht verdampt. Geschikte pannen om in te sudderen zijn een braadpan, een cocotte, een sauteerpan en een hapjespan.

Wokken

WadjanWokken is vrij nieuw in de nederlandse keuken, maar vooral populair onder de nieuwe generatie kokers. Wokken doe je in een wokpan of een wadjan, wat een wokpan met twee hadvatten is.

Stomen

StoomkokerStomen doe je in een daar speciaal voor bestemde stoompan, of in een stoommandje dat je boven een pan met kokend water hangt of plaatst. De mandjes kunnen van metaal zijn, maar ook van bamboe.

Andere pannen

GrillpanUiteraard bestaan er nog veel meer kooktechnieken dan de hierboven beschrevene. Zo bestaat er een grillpan om te kunnen grillen, een fonduepan om in te fonduen, een poffertjespan om poffertjes in klaar te maken en ga zo maar door.