De tuin saai in de winter? Welnee!

japanse-sierkersWe zijn natuurlijk gewend dat in de winter de tuin kaal en saai is. Dat hoeft niet. Wist je dat er heel veel tuinplanten zijn die juist in de winter bloeien? Door die te combineren met bijvoorbeeld planten die groen blijven en planten die kaal ook uitstraling hebben, ontstaat een wintertuin die leuk is om naar te kijken.

Rijkelijke bloei in de winter

Je komt misschien minder vaak in de tuin in de winter, maar veel huizen hebben een tuinkamer of grote ramen die op een tuin uitkijken. Best leuk meegenomen als de tuin er nog een beetje leuk uitziet. Wil je vanuit je luie stoel kijken op een kleurrijke tuin, dan is het aan te raden bijvoorbeeld de Jasminum nudiflorum aan te planten. Deze plant wordt niet voor niets Winterjasmijn genoemd, de bloemen zullen in de winter rijkelijk bloeien. De bloesem van Jasminum nudiflorum is heldergeel van kleur en bloeit op de kale takken. De plant is dus wel bladverliezend, maar door donkergroene uitlopers en de gele bloei is hij toch kleurrijk te noemen.

Genieten van de bloesem, binnen én buiten

Een mooie tegenhanger voor het geel en groen is de lichtroze – witte bloemenpracht van de Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ ofwel de sierkers of winterprunus. Deze struik kan groeien tot een boom van ongeveer 8 m hoog. Ook deze plant is bladverliezend, maar zonder blad komen de bloemen juist veel mooier uit. Ook Viburnum Tinus ‘Gwenllian’ ofwel de Sneeuwbal bloeit lichtroze – wit. Als je deze plant zijn gang laat gaan, wordt hij wel 4 m breed. Snoeien dus, als hij uit de kluiten groeit. Zelfs als hij in bloei staat, is snoeien te doen, maar gooi de bloesem niet weg, zet het binnenshuis in een vaasje. Dat is pas dubbel genieten!

Stoere rode takken

Een voorbeeld van een plant die ook mooi is als hij kaal is, is de Cornus alba ofwel het witte Kornoelje. Deze bladverliezende heester kleurt in het najaar donkerrood. Deze takken hebben een stoere uitstraling en door de rode kleur brengt de plant, ondanks dat hij helemaal kaal is, een mooie kleur in de tuin. Combineer je de Cornus alba met een Skimmia japonica ‘Rubella’ dan zul je zien dat de kleuren optimaal combineren. Skimmia Rubella is wintergroen en de bloemknoppen zijn ook nog eens leuk te gebruiken in je kerststukken. Ook de winterheide ‘Erica carnea’ laat zich in de winter van zijn mooiste kant zien. De wintergroene plant bloeit in verschillende kleuren en combineert mooi met de andere planten. Door verschillende variaties uit het sortiment bij elkaar te planten, ontstaat een verrassend kleurrijk effect.