Een Goede Composiet Schutting Heeft Vele Voordelen

Een composiet schutting zet je neer voor jaren. Het is immers een klusje waar je flink tegenop kunt zien. Als je een schutting koopt van composiet, dan kun je er voorlopig tegenaan. Maar wat is eigenlijk composiet en welke voordelen heeft dit materiaal? En is een composietplank van nu nog te vergelijken met de planken van de eerste generatie composiet? We hebben het voor je uitgezocht.

Waarom een schutting

Laten we beginnen met waarom je überhaupt een schutting aan zou schaffen. Ten eerste wordt van je verwacht dat je de grond die je in je bezit hebt op de een of andere manier markeert. Met een schutting is dat het handigst. Vooral omdat een schutting de grens lekker duidelijk aangeeft. Daarnaast is een schutting reuze handig om je privacy te geven. Als je buren dichtbij wonen, zit je er niet op te wachten dat ze zo je tuin inkijken. Ook als je langs een wandelpad woont of bijvoorbeeld langs een doorgaande weg, kun je van je privacy genieten achter een schutting en in de tuin zitten zonder het gevoel te hebben bespied te worden.

Hout of composiet?

In je systeem zit waarschijnlijk dat alle schuttingen van hout zijn. Niet zo raar: jarenlang was dat de keus. Inmiddels is dat echt niet meer zo. Veel schuttingen zijn gemaakt van andere materialen. Zo heb je tegenwoordig schuttingen van beton, steen of andersoortig stevig materiaal. En dus ook van composiet. Dit is een materiaal dat het uiterlijk heeft van hout, maar de voordelen van kunststof. Dus lekker stevig en toch sfeervol. Composiet is duurzaam omdat het lekker lang meegaat. Daarnaast is het gemaakt van houtstof gecombineerd met gerecycled kunststof. Materiaal waar niks mis mee is!

Voordelen van composiet

Composiet heeft meerdere voordelen ten opzichte van hout. Zo heeft het bijvoorbeeld weinig onderhoud nodig. Algengroei, wat je op hout wel hebt, zal op composiet niet voorkomen. Je kunt composietplanken met een hogedrukspuit schoonmaken en dan zijn ze schoon ook. Zelfs stof wordt er dan tussenuit gehaald. Me de hogedrukspuit wil je misschien niet elk jaar aan de slag. Wil je het een ander jaar minder rigoureus aanpakken, dan is groene zeep en een borstel ook afdoende.

Bruin of antraciet?

Een ander voordeel is dat composiet zijn kleur houdt. Doordat er bij de productie al UV-filters aangebracht zijn, verkleurt een composietplank het eerste jaar een beetje en dan zo’n twintig jaar niet. Verven of beitsen hoeft niet: eenmaal de kleur, blijft de kleur. Dus niet zoals bij hout dat de verf afbladdert. Het leuke is dat je composiet ook in een andere kleur dan houtkleurig kan kopen. Wat dacht je bijvoorbeeld van antraciet of zwart? Het geeft je tuin een hele sfeervolle uitstraling en kan prachtig gecombineerd worden met bijvoorbeeld tuinmeubelen van een antracietkleurig metaal.

Composietplank blijft rechte plank

Kromtrekken of scheuren, dat is iets dat composiet niet doet. Ja, de allereerste composietplanken, maar gelukkig is er intussen een enorme ontwikkeling geweest. Composiet neemt geen vocht op, wat hout wel doet. Dit voorkomt kromtrekken. Veel leveranciers van composietplanken geven zelfs zo’n twintig jaar garantie, en dat is niet voor niets. Een ander nadeel van hout is dat het splintert. Je snapt het vast al: composiet niet. De plank blijft glad, zelfs als je hem verzaagt.

Maak composiet luchtiger met gaasschermen

Een composiet schutting is best dicht. Omdat je ook bij composiet kunt werken met schuine delen, krijgt de schutting wat meer lucht. Nog luchtiger wordt het met gaasschermen. Wissel af met dichte delen en gaasdelen, zodat je een heel ander beeld krijgt. En het leuke is, de gaasschermen zijn omrand met hetzelfde composiet als de planken, dus ze passen er prima bij. Laat je planten groeien in het gaas, dan houd je evengoed je privacy.