Hoe kan ik zelf zien dat ik mijn banden moet vervangen?

Banden Labels van Quality LabelEr zijn verschillende signalen dat je autobanden vervangen zouden moeten worden. Een duidelijk merkbaar teken is dat je auto meer begint te trillen dan normaal. Dan zijn de banden van je auto waarschijnlijk behoorlijk versleten. Dat voel je heel makkelijk tijdens het rijden.
Maar het rubber slijt ook af. Je kunt het vergelijken met het rubber onder je schoen. Dat slijt doordat je er steeds mee op de straat loopt. Daardoor verlies je profiel en gaat je schoen minder lekker lopen. Hierdoor kan je ook makkelijker uitglijden wanneer het glad is.
Voor de banden van je auto werkt dat precies hetzelfde. Het rubber zorgt voor grip. Daarvoor moet het profiel van de band goed zijn. Daarom is het verstandig regelmatig de staat van je autobanden te controleren.

Profieldiepte als zichtbare slijtage

Veel slijtage op de autoband kan je gewoon met het oog zien. Een belangrijk punt is de diepte van het profiel. In Nederland (en de meeste andere landen) moet het profiel van een autoband wettelijk minimaal 1,6 millimeter diep zijn. Daaronder is verboden.
Op moderne banden zijn vaak markeringen op de band te vinden. Als je band teveel afslijt, dan krijg je een streep te zien waardoor je weet dat hij aan vervanging toe is. Maar je kunt de diepte van het profiel ook zelf opmeten.
Een goed profiel is ontzettend belangrijk voor goede grip op de weg. Rijd je veel op nat wegdek, dan kun je beter een profieldiepte aanhouden die minimaal 3 millimeter is. Dit is niet voor niets: voor winterbanden wordt zelfs een minimum profieldiepte van 4 millimeter aanbevolen.

Slijtage door ouderdom en ongelukjes

Ook een duidelijk teken van slijtage, zijn scheurtjes in de zijkant van je autoband. Misschien is het rubber van de autoband dan aan het verouderen. Of loopt de band ergens aan. Hoe dan ook: het is een slecht teken! Je zou dan namelijk een klapband kunnen krijgen, of de band kan lek gaan. En dat wil je natuurlijk niet!
Hetzelfde geldt wanneer er een bobbel of een blaar op de band zit. Misschien ben je een keer tegen een stoepje aangereden? Rubber verliest met de jaren zijn flexibiliteit. Dat is een duidelijk teken de band te vervangen. Denk er niet 2 keer over na, maar ga snel naar de garage. De veiligheid in het verkeer moet altijd voor alles gaan!