Hoe kies je een goede basisschool?

Het moment dat je een basisschool moet kiezen is soms zo vroeg, dat je zelf niet weet waar je op kwalificeert. De kwaliteit van het basisonderwijs is natuurlijk belangrijk, maar ook de sfeer. Daarnaast is het handig als de school een beetje in de buurt is. En zo zijn er nog tal van aspecten die je als ouder belangrijk kunt vinden. Een weloverwogen beslissing is dus helemaal niet zo eenvoudig. Met deze tips wordt kiezen wellicht eenvoudiger…

Bestaan er nog slechte scholen?

Over de kwaliteit van het basisonderwijs is nogal wat te zeggen. Gelukkig is er een inspectie, die ervoor zorgt dat slechte scholen eigenlijk niet meer bestaan. Dit omdat de scholen allerlei handvatten geboden wordt voor verbetering. Is een school ‘slecht’ dan kan dat zo weer opgekrikt worden. Je kunt ook heel eenvoudig opzoeken wat de inspectie van de scholen in je buurt vindt. Op basis daarvan kun je je keuze bepalen. Daarnaast zijn er legio andere criteria bij de keuze. Het is maar net wat jij als ouder belangrijk vindt.

Wat past bij je kind?

Heb je een heel zelfstandig kind, een sportief kind of een kind met ander specifieke (karakter)eigenschappen? Dan kun je daar een school bij uitkiezen. Toch is het dan nog steeds moeilijk. Wat weet je nu van je driejarige kind? Of zelfs tweejarige, als je in een buurt woont waar je er vroeg bij moet zijn met inschrijven. Je hebt nog geen idee of je kind later bijvoorbeeld leerproblemen heeft. Daarnaast kies je vaak een school per gezin. Het is immers helemaal niet handig als je je kinderen op verschillende adressen naar school moet brengen. Dat betekent dat de school die perfect is voor je oudste kind, wellicht niet de school is voor nummer twee. Het is dus lastig een keuze af te laten hangen van karaktereigenschappen.

In je leefomgeving

In de buurt is natuurlijk een belangrijk criteria. Hoe makkelijk is het als je kind op een gegeven moment zelfstandig naar school kan? Hoe verder de school, hoe ingewikkelder dit is en hoe langer je je kinderen zelf naar school moet brengen. Al is het alleen al om hun veiligheid. Denk daarnaast ook aan de andere kinderen in de buurt. Hoe leuk is het om bij je buurtkinderen in de klas te zitten? Het schept soms zelfs een band voor toekomstige vriendschappen. Bovendien kun je net buiten de groep vallen, als je als kind als enige op een andere basisschool zit. Vraag dus in de buurt na op welke school de andere kinderen zitten. Heb je gelijk een goed onderwerp voor een praatje in de speeltuin.

Werkdruk en plezier

De kwaliteit van basisonderwijs is wellicht afhankelijk van de sfeer op de school. Zo wordt er onder leerkrachten nogal eens werkdruk ervaren, wat het werkplezier verlaagt. Dat kan nooit goed zijn voor de kwaliteit. Een leerkracht die niet achter de manier van lesgeven staat, kan nooit plezier uitstralen. En dus niet die kwaliteit waarborgen. Het is daarom van groot belang dat scholen zich bewust zijn van de werkdruk en wat de manier van lesgeven met de leerkrachten doet.