Hoe koop ik de goedkoopste autobanden?

Tire_treadEr zijn een heleboel dure autobanden op de markt. Dit zijn vaak banden van topmerken zoals Michelin, Pirelli en Goodyear. Er wordt ons vaak gevraagd of deze banden beter zijn dan de goedkopere, vaak merkloze banden.
Het antwoord op deze vraag is vrij persoonlijk. Dit antwoord hangt namelijk sterk af van jouw rijgedrag en rijstijl. Het is verstandig goed te kijken naar wat voor soort banden voor jou het beste zijn. Hierbij kun je zowel rekening houden met de prijs als met de kwaliteit van de autoband.

Huismerk versus topmerk

Topmerken hebben hun goede naam hoog te houden. Dus zorgen zij er wel voor altijd een goede band af te leveren. De topmerken doen veel onderzoek naar de beste samenstelling van hun rubber en het beste profiel. Over het algemeen zijn het dus inderdaad goede banden.
Maar een huismerk kan ook een prima band voor jouw rijsituatie zijn. Als jij meestal met een lichte auto door de stad rijdt, dan kun je aan simpelere banden al voldoende hebben. Maar als jij op behoorlijke snelheid met een zwaarbeladen auto grote afstanden aflegt, dan is het verstandig te investeren in een goede kwaliteit band.
Vaak zullen topmerken wel wat beter presteren, maar die kosten ook een stuk meer. De vraag is of dat voor jouw unieke rijsituatie nodig is. Waarschijnlijk is het aanschaffen van een huismerk ook een prima optie.

Prijs

Op zich kun je nieuwe banden zelf installeren, maar het is in principe verstandiger om het door een expert te laten doen. Die kan kijken of de ophanging van de wielen goed is en kan bovendien de banden het beste uitlijnen en balanceren.
Wanneer je besluit om banden online te kopen, dan is het verstandig om eerst te informeren hoe duur het is om deze banden bij je garage te laten installeren. Het is goed mogelijk dat het dan nog steeds goedkoper is om de banden gewoon bij je garage te kopen.

Veiligheid

Het belangrijkste bij de aanschaf van nieuwe banden is je te realiseren dat autobanden een belangrijk element van veilig autorijden zijn. Kies daarom altijd de juiste mix tussen prijs en kwaliteit en koop nooit banden waarvan je weet dat ze eigenlijk niet aan de officiële normen voldoen.
Tot slot adviseren wij je om nooit door te rijden op autobanden die je niet fijn aan vindt voelen. Als jou auto minder fijn op de weg ligt en dus minder lekker stuurt dan dat je gewend bent, dan heb je helaas de verkeerde banden aangeschaft. Aarzel geen moment en zoek naar banden die veel beter bij jouw rijsituatie passen!