Hoe word je eenvoudig duurzamer en milieuverantwoordelijker?

eco-friendlyWe leven met heel veel mensen op de aarde. We hebben allemaal behoefte aan eten, stroom, water, kleding, schoenen, brandstof, enzovoorts. Maar we zijn door de ruime voorziening van deze spullen ook lui en verwend geworden. Zeker in het welvarende westen.

Het milieu lijdt flink onder ons luxe bestaan en kan daarom ook wel wat hulp gebruiken om minder belast te worden. Wij geven je enkele vrij eenvoudige tips die je gemakkelijk kan toepassen en die voor vrijwel iedereen haalbaar zijn.

Energieverbruik verminderen

Schakel je lampen uit wanneer je ze niet gebruikt. Vervang halogeenlampen door LEDs, zet je tv uit in plaats van op stand-by en draai vooral korte, energy saving wasprogramma’s met je wasmachine. Allemaal kleine wijzigingen in het dagelijkse huishouden die een groot effect hebben op jouw milieuvriendelijkheid.

Pak de fiets, niet de auto!

Een inkoppertje, maar hier valt nog zóveel winst te behalen: neem de auto enkel voor noodzakelijke, lange afstanden, zoals het werk. Ga je boodschappen doen? Of de kids naar school brengen? Maak er dan een gewoonte van de fiets te nemen. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar je gaat het ook in je portemonnee merken. Mooi meegenomen!

Koop (af en toe) duurzame kleding

Wat je bespaart op benzinekosten, kun je gemakkelijk weer teruginvesteren in het milieu. Hoe? Door bijvoorbeeld bewust al je ondergoed duurzaam te kopen. Een kleine extra investering met een groot gebaar naar de planeet!

Eet ecologisch en biologisch

Ecofood en biologisch bereid eten is vanzelfsprekend minder belastend voor het milieu. Spreek dus met je af dat je één of twee dagen per week biologisch eet, dan werk je mee aan een beter milieu zonder er wat negatiefs van te ondervinden.

Met alle bovenstaande punten draag jij jouw steentje bij aan het minder belasten van onze planeet. Een beter leven begint immers bij jezelf. Echt.