Vlonderplanken, ook als het regent

vlonderplank

Hout: een product met uitstraling. In elke woning of tuin is hout te vinden. Omdat het een natuurproduct is en omdat we ervan houden. Daarnaast heeft hout een aantal eigenschappen die we met zijn allen kunnen waarderen. Bijvoorbeeld dat het sfeervol is! Maar hoe zit het nu met die houten vlonderplanken als het regent? Wordt dat niet een enorme glibberboel?

Verzamelplaats voor vuil

Jarenlang dachten we dat vlonderplanken met groeven minder snel glad worden. Niets is minder waar. In die groeven kan vuil zich verzamelen, waardoor de plank juist bij regen gladder wordt. Algen hebben in de groeven een werelds leven en kunnen weelderig tieren. Niet zo gek dus, dat een plank met groeven een glibberig gebeuren wordt. Uiteraard is dit niet standaard het geval. Het is een kwestie van de vlonderplanken goed schoonmaken!

Schoonmaken, hoe dan?

Nu denk je wellicht: ik zet de hogedrukspuit erop en klaar is Kees. Fout. Door een hogedrukspuit krijgt het vuil juist grip op de plank. Het kan er zelfs indringen. Het is beter om de houten vlonder met regelmaat te vegen met een harde bezem en sop. Een hartstikke ontspannen klusje. Wist je dat je tijdens het vegen heerlijk kunt mijmeren? Dat is het tegenovergestelde van piekeren: heerlijk nadenken over het leven. Omdat je in de frisse lucht bent is het effect vele malen groter dan tijdens het stofzuigen. Vooral als je tijd nodig hebt om even alles op een rijtje te zetten is vegen een uitkomst.

Duurzame oplossing

Nog even terug naar de planken, hoe zit het eigenlijk met de planken zonder groef? Bijvoorbeeld vlonderplanken van hardhout. Dit zijn de meest harde planken, die supermakkelijk schoon te maken zijn. Kies je voor een plank van naaldhout, dan gaat dit niet op. Naaldhout is van nature een zachte houtsoort, waar vuil eenvoudig grip op heeft. Kies je voor hardhout, dan kies je ook nog eens voor een duurzame houtsoort. Hardhout gaat heel lang mee, je legt het neer en bent voor jaren klaar met het terras. Mits je het schoonhoudt, uiteraard. Deze variant wordt niet snel glad.

Droomoplossing

Dus hardhout heeft een lange levensduur en je glijdt er niet snel op uit. Maar hoe zit het dan met composiet? Dit is een combinatie van houtstof en gerecycled kunststof. Met de voordelen van elk: de uitstraling van hout en de kleurvastheid van kunststof. Een composiet vlonderplank hoef je nooit in de beits te zetten. Ook bij deze vlonderplank is een bezem en een emmertje sop afdoende bij het schoonmaken. Wel moet je kijken naar de kwaliteit van de composiet. Waar in het verleden een goedkope variant gebruikt werd die wel kromtrok, wordt nu een mooiere soort gebruikt. Splintervrij en ook nog eens antislip. Klinkt als de droomoplossing voor elke vlonder!

Zelf schuttingen plaatsen met het juiste materiaal

Hardhouten Schutting

Bijna elke tuin is voorzien van schuttingen. Mensen willen graag hun tuin privé houden en met schuttingen wordt dit eenvoudig gemaakt. Een schutting plaatsen is niet heel moeilijk, maar het juiste gereedschap is onontbeerlijk. Let dus op de bevestiging wanneer u schuttingen kopen gaat.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Wie een schutting gaat plaatsen, moet goed voorbereid zijn. Of de schuttingen nu van hardhout, naaldhout of composiet zijn, goede roestvaststalen schroeven maken dat schuttingen jarenlang meegaan. Bespaar dus niet op schroeven, zorg ervoor dat je een ruime hoeveelheid beschikbaar hebt en dat de schroef de juiste lengte heeft. Hoe lang de ultieme schroef voor schuttingen is, is afhankelijk van de dikte van de planken van de schutting. Een stelregel is dat een schroef 2,5 maal zo lang is als de planken die voor schuttingen gebruikt worden. Als je schuttingen maakt van hardhout, zorg er dan voor dat het gat even voorgeboord wordt, dit voorkomt dat de schroef afbreekt. Met een doosje van 250 stuks schroeven kom je als je schuttingen gaat plaatsen een heel eind.

Schuttingen optimale stevigheid geven

Schuttingen worden aan een paal vastgemaakt door middel van beslag. Ook voor beslag geldt: bespaar hier niet op en zorg ervoor dat het roestvaststaal is. Een set beslag bestaat uit zes hoekstukken en 32 schroeven. Een schuttingdeel moet voor optimale stevigheid vastgezet worden met deze zes hoekstukken. Dit maakt dat de schuttingen niet zo maar om waaien of anderszins zo maar beschadigen. Met aluminium hoekprofielen is het mogelijk schuttingen op de juiste hoogte te hangen. In je eentje is dit bijna niet te doen, zorg er dus voor dat je naast goed materiaal ook een helpende hand hebt. Beslag is verkrijgbaar in verschillende kleuren, er is altijd wel een set te vinden die bij het hout van de schuttingen past. Voor composiet schuttingen zijn speciale T-beslagstukken verkrijgbaar. Schuttingen van composiet worden met dit beslag blind bevestigd. Geen storend beslag dus, als de schuttingen staan is alleen het composiet te zien.

Goed gereedschap is onontbeerlijk

Schuttingen zijn meestal voorzien van een tuindeur. Voor een tuindeur is een aparte set met beslag verkrijgbaar. Hengsels, schroeven, slot en schroeven maken dat de tuindeuren in de schuttingen eenvoudig op te hangen zijn. Dit beslag is alleen geschikt voor houten deuren, als je schuttingen van composiet plaatst met een bijpassende composiet tuindeur, dan wordt deze deur inclusief beslag geleverd. Ook hekbeslag is verkrijgbaar. Naast schroeven en beslag is bij het plaatsen van schuttingen de juiste gereedschap nodig: een goede boor, een fijne schroevendraaier of schroeftol, een waterpas en een meetlat of duimstok zijn handige gereedschappen, en voor de palen waar de schuttingen aan bevestigd worden is een grondboor handig en een heiblok.

Isoleren voor een lagere energierekening

De deuren zijn dicht, alle ramen zijn gesloten en toch voel je een tocht langs je blote voeten glijden. Kippenvel verschijnt op je armen. Staat er een ventilator aan? Blaast er iemand in je nek? Staat er misschien toch ergens een raam open? Niets van dat alles. Toch heb je het onbehaaglijke gevoel dat de wind van buiten op de een of andere manier naar binnen wordt geblazen. En hoe dichter je tegen het raam zit, hoe meer dat gevoel bevestigd wordt. Gelukkig is hier iets tegen te doen. Energie besparen door isolatie is de oplossing.

Nieuw en oud 

Vooral oudere woningen kennen het fenomeen van een lichte tocht in huis. Je kunt stoken wat je wilt, maar die koude lucht verdwijnt niet. Dit is het gevolg van een slechte isolatie. Waar nieuwe woningen direct kunststof kozijnen krijgen, driedubbele beglazing (ja, het bestaat echt!) en worden voorzien van de beste isolerende materialen, moeten oude woningen het in de extreme gevallen nog doen met enkele beglazing en houten kozijnen. Je kunt natuurlijk aanpassingen doorvoeren in je woning door de boel te verbouwen. Werkt je spaargeld echter niet zo goed mee, wees dan gerust. Ook kleine maatregelen kunnen al een groot verschil maken.

Kleine investering, groot verschil

Hout leeft. Wordt het warm, dan zet het uit. Wordt het koud, dan krimpt het. Zodra de temperaturen dus beginnen te dalen, ontstaan er kieren waar koude lucht doorheen komt. Hierdoor krijg je je woning niet alleen slecht op temperatuur, maar verbruik je ook nog eens meer energie. Helaas heb je geen invloed op de energieprijzen, maar wel op je energieverbruik. Tochtstrips en tochtbanden kunnen daaraan bijdragen. Plaats ook een borstel voor de brievenbus. Je koopt ze voor een paar euro in de bouwmarkt. Knip de tochtstrips ze op het juiste formaat en plak ze in het raamkozijn. Kieren worden zo gesloten en je merkt al snel dat het ineens een stuk behaaglijker is in huis. En je energierekening? Die valt volgend jaar een stuk lager uit.