Isoleren voor een lagere energierekening

De deuren zijn dicht, alle ramen zijn gesloten en toch voel je een tocht langs je blote voeten glijden. Kippenvel verschijnt op je armen. Staat er een ventilator aan? Blaast er iemand in je nek? Staat er misschien toch ergens een raam open? Niets van dat alles. Toch heb je het onbehaaglijke gevoel dat de wind van buiten op de een of andere manier naar binnen wordt geblazen. En hoe dichter je tegen het raam zit, hoe meer dat gevoel bevestigd wordt. Gelukkig is hier iets tegen te doen. Energie besparen door isolatie is de oplossing.

Nieuw en oud 

Vooral oudere woningen kennen het fenomeen van een lichte tocht in huis. Je kunt stoken wat je wilt, maar die koude lucht verdwijnt niet. Dit is het gevolg van een slechte isolatie. Waar nieuwe woningen direct kunststof kozijnen krijgen, driedubbele beglazing (ja, het bestaat echt!) en worden voorzien van de beste isolerende materialen, moeten oude woningen het in de extreme gevallen nog doen met enkele beglazing en houten kozijnen. Je kunt natuurlijk aanpassingen doorvoeren in je woning door de boel te verbouwen. Werkt je spaargeld echter niet zo goed mee, wees dan gerust. Ook kleine maatregelen kunnen al een groot verschil maken.

Kleine investering, groot verschil

Hout leeft. Wordt het warm, dan zet het uit. Wordt het koud, dan krimpt het. Zodra de temperaturen dus beginnen te dalen, ontstaan er kieren waar koude lucht doorheen komt. Hierdoor krijg je je woning niet alleen slecht op temperatuur, maar verbruik je ook nog eens meer energie. Helaas heb je geen invloed op de energieprijzen, maar wel op je energieverbruik. Tochtstrips en tochtbanden kunnen daaraan bijdragen. Plaats ook een borstel voor de brievenbus. Je koopt ze voor een paar euro in de bouwmarkt. Knip de tochtstrips ze op het juiste formaat en plak ze in het raamkozijn. Kieren worden zo gesloten en je merkt al snel dat het ineens een stuk behaaglijker is in huis. En je energierekening? Die valt volgend jaar een stuk lager uit.