Klassieke pc games

klassieke pc games - king's quest 6Mijn leven met computers begon met de commodore 64. Spellen als Great Diana Sisters, Impossible Mission, B.C. Quest, Bigtop Barney en ga maar door, al die floppies zijn grijs gespeeld. Vervolgens kregen we een eerste pc, een pentium. Klassieke pc games als Commander Kean, Day of the Tentacles, Betrayal at Krondor, of zoals boven King’s Quest, zorgden toen voor veel computeruurtjes. Omdat er nog geen internet was, duurde het soms heel lang voordat een adventure uitgespeeld was, omdat je altijd via via aan hints moest komen als je even vastliep. Sommige van die oude spellen zijn nu gratis online te spelen en of te downloaden. Andere, iets nieuwere spellen, vind je heel goedkoop in de discount bakken bij computerwinkels, of afgeprijst op bol.com. Ik maak je alvast enthousiast met vier klassieke pc games.

Klassieke PC Games – Adventure – Broken Sword

broken sword - klassieke pc gamesDe beste broken sword game is, naar mijn mening, the Shadow of the Templars . In dit point-and-click spel is de Amerikaanse George Stobbart een toerist die in Parijs de toerist uithangt. Op het terras waar hij zit is er opeens een explosie en vanaf dat moment kruip jij in de huid van George en moet je het gebeurde op zien te lossen door met iedereen te praten, objecten te vinden, speciale acties te ondernemen enzovoorts. In de box hiernaast zitten ook de andere twee Broken Sword spellen. Die zijn ook de moeite waard, maar halen het niet bij de Shadow of the Templars.

Klassieke PC Games – Virtual Reality – The Sims

sims 2 - klassieke pc gamesWie kent ze niet, de familie Sim, oftewel, the Sims. De mogelijkheden in the Sims 1 waren al vrij uitgebreid, in the Sims 2 en 3 zijn de mogelijkheden echt eindeloos. Persoonlijk vind ik dat niet altijd een pré. Behalve dat er in het basis spel al heel veel mogelijkheden zitten, bestaan er ook nog eens onmogelijk veel uitbreidingspakketten. Ik heb er geen statistieken van, maar ik denk dat dat juist the Sims de das om heeft gedaan. Er is te veel, dat het niet meer allemaal te hebben is en bovendien is het daardoor niet meer zo speciaal. Desalniettemin een goed spel voor een paar verdwaalde uurtjes. The Sims 1 ben ik online niet tegengekomen, the Sims 2 is wel nog steeds verkrijgbaar (zie hiernaast).

Klassieke PC Games – Strategy – Heroes en Sim City

heroes of might and magic 3 - klassieke pc gamesHeroes of might and magic is een spel waar vier vervolgedities op zijn gekomen. Het is een strategiespel waarbij je zowel je stad op moet bouwen, je leger continu moet aanvullen als een opdracht moet vervullen. Heroes twee, drie en vijf vind ik het leukst om te spelen. Heroes 1 is te traag en heroes 4 vind ik te onoverzihtelijk. Omdat Heroes 5 in 3D is moest ik daar ook erg aan wennen. Hoewel deze spellen nu voor minder dan € 10,- in de winkels liggen wil niet zeggen dat deze klassieke PC games niet ontzettend de moeite waard zijn. Het plaatje hiernaast komt uit Heroes of Might and Magic 3.

sim city 3000 - klassieke pc gamesDan is er ook nog Sim City. Toen ik de oorspronkelijke Sim City speelde had ik duidelijk nog niet de skills van een burgemeester in handen, want voor ik het wist was ik alweer blut. De opvolgers van de eerste Sim City zijn steeds mooier en uitgebreider dan de vorige, maar net als bij the Sims werkt dat niet altijd prettiger. Soms is overzichtelijk beter dan uitgebreid. Zie hiernaast Sim City 3000.