Koop geen hottub totdat je dit artikel hebt gelezen

hottubEen hottub lijkt het summum van ontspanning. We hebben nieuws voor je: dat is het ook! Je spieren ontspannen, je waant je door de warmte in een vakantieoord en het helpt nog tegen stress ook. Maar waar moet je nou allemaal op letten als je een hottub wilt kopen?

Voorkom overlast

Hottubs zijn er in verschillende uitvoeringen, maar voor dit artikel beginnen we met de met hout gestookte versie. Een hottub kan voor jou een bron van ontspanning zijn, maar zorg ervoor dat het dat voor je buren ook is. Stook je onvoldoende gedroogd, geverfd of geïmpregneerd hout, dan heeft je buurman ontzettend veel last van de rook die de kachel produceert. En dat is niet de bedoeling! Hout dat geschikt is voor de stook moet na het kloven of zagen minimaal twee jaar gedroogd worden op een droge plaats en in de wind voor het geschikt is voor de kachel. Ook moet de rookpijp van voldoende lengte zijn, vooral als je dicht op elkaar woont. Woon je in ‘the middle of nowhere’, dan hoef je je over de lengte van de pijp niet druk te maken. Laat je adviseren voor je overgaat tot de aanschaf van een hottub met een te korte pijp.

Uiteraard kun je ook kiezen voor een hottub met elektrische verwarming. Het heeft minder charme, maar voorkomt wellicht problemen. Een elektrische verwarming is zeer geschikt als je de hottub het hele jaar met water wilt hebben. Bevriezing wordt hiermee voorkomen, omdat je niet steeds de houtkachel op hoeft te stoken.

Hout, composiet en kleurtjes

Een hottub was jarenlang gemaakt van houten latten. Tegenwoordig zijn er ook varianten van kunststof of aluminium. Heel trendy zijn nu ook de tobbes met een gekleurde binnenkant. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een turquoise binnenkant of een blauwe, dit geeft een echt zwembadgevoel. Heb je liever een neutrale kleur, dan kan dat natuurlijk ook, standaard wordt hij vaak geleverd in grijs. Voor de buitenkant zijn ook diverse kleuren mogelijk, of je nu kiest voor echt hout of voor bijvoorbeeld composiet. De meeste hottubs zijn uitgevoerd van thermowood. Dit is een dennenhout dat thermisch behandeld wordt. Door deze behandeling is hij zeer geschikt voor het gebruik in de tuin en blijft het uiterlijk stabiel. Een duurzame oplossing! Kies je voor composiet, dan kun je ook een trendy zwarte hottub kopen, wellicht past deze precies bij jouw trendy meubelen.

Zet je eisen op een rijtje

Als je een hottub gaat kopen, bedenk dan vooraf wat je eisen zijn. Met hoeveel personen wil je in de tobbe zitten, hoeveel beenruimte heb je nodig, welk formaat kun je kwijt en welke kachel is het meest handig? Laat je goed informeren, het ‘droog’ in de tobbe gaan zitten in de showroom is niet voldoende. Als je zithouding in het water niet goed genoeg is, kun je nooit ontspannen zitten. Je hebt vast weleens in een bubbelbad gezeten, waar je constant moeite moest doen om zittend te blijven. Dat is niet de bedoeling van een hottub in je eigen tuin! Je koopt hem immers vooral voor de ontspanning.

Neem de ruimte

In een tobbe met een diameter van 170 cm kun je met zijn zessen terecht, maar ook met zijn tweeën zit hij prima. Let wel dat je voor een hottub van 170 cm bijna het dubbele aan ruimte nodig hebt. Er moet immers nog een kachel aan en er is nog wat ruimte nodig om de tobbe heen en voor de trap om de hottub in te kunnen komen. Voor de trap kun je ook kiezen uit hout of composiet, maar net wat je zelf het meest fijn vindt. Als je de hottub ingraaft, dan is een trap natuurlijk niet nodig. Wil je bubbels in je hottub, dan kan dat, maar bedenk wel dat een compressor best veel herrie maakt en het water sneller afkoelt.

Schoonmaken is wel noodzakelijk

Tot slot de hygiëne. Natuurlijk is het noodzakelijk hieraan te denken, je wilt immers niet dat jij of een van je gasten iets oploopt van een bezoekje aan jouw hottub. Je kunt een waterzuiveringsinstallatie aanschaffen of een plug and play filter. Heb je geen waterzuiveringsinstallatie, dan moet je zeer regelmatig het water verversen. Denk hierbij aan wekelijks. Dit is een heel ritueel: leeg laten lopen, goed schoonmaken en weer vullen. Voor je het weet, ben je vier uur verder. Let wel, als je het niet grondig genoeg schoonmaakt, heeft het geen zin en heb je al snel weer vervuild water. Met een waterzuiveringsinstallatie kun je volstaan met een keer of vier per jaar verversen. En omdat je een hottub vooral koopt voor de ontspanning…