Let op dat je je gras niet verprutst tijdens de herfst!

Heeft je gazon de zomer overleefd en is het nog in goede orde? Mooi! Als je je gras dan tijdens de herfst en winter een beetje in de gaten houdt, kun je zonder je gazon opnieuw aan te leggen of bij te zaaien gewoon weer een zomer door in 2015.

Herfst en winter zijn pittige tijden voor je gazon

Echter, de herfst en winter zijn straffe maanden voor je gazon. Regen, wind, bladeren, vorst, enzovoorts: je gazon heeft het flink te verduren vanaf het najaar. De herfst en winter vragen dan ook extra aandacht voor je gras. Voor je het weet is het weer lente, en ben je blij dat je gazon nog gewoon netjes in tact is. Toch? Wij geven je wat praktische tips voor het mooi houden van je gazon:

Tip 1: egaliseer je gazon

Het is verstandig om net voor de herfst en winter je gazon helemaal egaal te maken. Doe je dat niet, dan bestaat de kans er dat er plassen water op je gazon blijven staan. Die plassen zorgen ervoor dat het gras stikt, en je in de zomer met dode, dorre, bruine plekken zit. Bovendien kunnen plassen stilstaand water gaan vriezen als het écht winter wordt. Het gevolg: je gras stikt of breekt af. Als je gazon écht een heuvellandschap lijkt, dan is het een goed idee om nog nu wat graszoden ergens te kopen om je gazon helemaal netjes en egaal aan te leggen. Zo hebben ze tijd genoeg om voor volgende zomer een egaal en netjes vergroeid gazonnetje te worden.

Tip 2: verklaar je hark of bladblazer heilig!

Ook bladeren zorgen voor het stikken van het gazon. Dikke pakken zorgen ervoor dat het gras geen zuurstof en geen zonlicht krijgt. Bovendien kunnen hopen bladeren vol zitten met schimmels en ziekten. Spreek dus met jezelf af dat je tijdens de herfst regelmatig een keer je gazon harkt of schoon blaast met een bladblazer.

Tip 3: maai je gras voordat de winter begint!

Doe dat in oktober, zo net voordat de winter begint. Immers, als je gras te lang is, veroorzaakt dit ook weer een verstikkingskans. De ideale lengte om je gras op te maaien, zo net voor de winter, is 4,5 centimeter.