Materialen combineren in de tuin

Hout en planten: meer materialen vind je niet in de tuin. Of toch wel? Je staat versteld van welke materialen in de gemiddelde tuin te vinden zijn. Wist je bijvoorbeeld dat er veel kunststof en betonsoorten in tuinen toegepast worden? Of metaal en grindstenen? Het is vaak de combinatie die het ‘m doet!

Hout met hout

Hout met hout, kan dat? Ja hoor, wist je dat je heel veel houtsoorten prima met elkaar kan combineren? Je bent geneigd als je eenmaal eiken hebt gebruikt, het bij eiken te houden, maar dat hoeft helemaal niet. In de tuin is immers ook niet elke boom van dezelfde houtsoort. En eigenlijk denk je toch nooit: die eikenboom staat helemaal niet mooi naast die beukenboom! Net als de verschillende schakeringen groen kun je de verschillende schakeringen bruin prima door elkaar heen gebruiken. En dat geeft je een scala aan mogelijkheden.

De perfecte combinatie

Een materiaal dat van zichzelf al uit diverse bestanden bestaat is composiet. Het leuke is dat composiet planken het prachtige uiterlijk van hout hebben en dus lijken op gewoon houten planken. Omdat composiet planken deels uit houtbestanddelen en deels uit kunststof bestaan, hebben ze de positieve eigenschappen van kunststof. In veel tuinen wordt composiet toegepast, omdat het materiaal veel langer meegaat dan een ouderwetse houten plank. Duurzamer dan hout, en dat is dan weer iets dat je minder snel verwacht.

Beton met hout

Hout is ook prima te combineren met materialen als beton en andere steensoorten. Het begint bij de grond: de tegels die je in je tuin legt. Zijn deze van beton, dan kun je beton prima meerdere keren terug laten komen. Maar je kunt ook andere steensoorten gebruiken. Wist je dat je ook schuttingen kunt maken van deels hout en deels betonnen platen? Ook plantenbakken van beton of andere steensoorten zijn hartstikke mooi. Beton is meestal heel neutraal van kleur en kan daarom hartstikke goed toegepast worden als neutrale basis. Steensoorten passen overal bij.

Hout met de rest

Als je denkt aan andere materialen die in de tuin toegepast worden, dan kun je bijvoorbeeld ook denken aan kunstgras, kunststof tuinmeubelen en natuursteen. En dat zijn maar wat voorbeelden die je zo uit de losse pols schudt. Voor de accessoires is de keuze ook reuze. Wat dacht je van een metalen bankje? Of een tuinmeubelset van wicker? Een vuurkorf van donker metaal past mooi op grind, een haard van steen zet je prima op een grasveldje. De vele mogelijkheden van combinaties maken dat de buitenruimte steeds meer gaat lijken op je gezellige woonkeuken. Een ratjetoe van van alles!

De finishing touch

Laten we tot slot al het groen in de tuin niet vergeten. Hierin kun je helemaal losgaan. Allerlei soorten beplanting kun je met elkaar combineren. Hou je van fruitbomen, dan koop je een appelboom of een vijgenstruik. Maar die zet je gewoon naast een fleurige bloeiende plant of de eerdergenoemde eikenboom. Wel is het slim om een beplantingsplan aan te houden. Dit omdat je bij planten prima vooraf in kan schatten hoe groot ze uiteindelijk worden. En plant je een plant die een meter wordt, voor een plant die maar maximaal twintig centimeter hoog wordt, verdwijnt hij jammer genoeg uit het zicht. Er zijn experts die je daar graag meer over vertellen.