Met de auto op wintersport

Voor je op wintersport gaat, ga je voor een extra onderhoudsbeurt voor je auto. In veel landen zijn winterbanden verplicht en tijdens een winterbeurt wordt je auto op allerlei punten gecontroleerd.

Winterbanden en sneeuwkettingen

De meeste wintersporters gaan met hun eigen auto op vakantie. Dat is prima te doen, maar let wel op extra voorzorgsmaatregelen. Naast winterbanden zijn sneeuwkettingen een must. Zoek van te voren op wat de eisen zijn van het land waar je naartoe gaat. Vergeet ook niet de landen waar je doorheen rijdt. Voor Oostenrijk gelden heel andere eisen dan voor Frankrijk. In Zwitserland en Italië is het wel of niet hebben van winterbanden zelfs een kwestie bij de aansprakelijkheid en kan het zelfs tot strafrechtelijke vervolging leiden bij een ongeval. In Oostenrijk wordt de regelgeving strikt gehandhaafd en kan een boete voor het niet hebben van winterbanden oplopen tot €5.000. In Nederland en België zijn winterbanden niet verplicht.

Zorg dat je auto bestand is tegen zware vorst

Laat je koelsysteem en je ruitensproeiervloeistof beveiligen tegen temperaturen van minimaal -30 graden Celsius. Daarnaast is het handig als je auto gecontroleerd wordt op een aantal belangrijke punten als ruitenwisserbladen, ruitensproeiers, accu, uitlaat, verlichting en spiegels. Je kunt maar beter voorbereid zijn op de verschillende mogelijke scenario’s.

Handigheidjes voor onderweg

Handige dingen om mee te nemen zijn naast de sneeuwkettingen en ijskrabber een ruitenontdooier, slotontdooier en een paar oude handschoenen, die kunnen mooi van pas komen als je de sneeuwkettingen om de auto legt. Ter voorkoming van het dichtvriezen van deuren is het handig als je de rubbers met talkpoeder of siliconenspray behandeld hebt.

En verder

Tot slot nog wat handige wintersporttips. Het is niet handig als je skibox te zwaar is. Laat je slotontdooier niet in je auto liggen, als je hem nodig hebt krijg je juist de deur niet open om het te pakken. Zorg voor de juiste sneeuwkettingen, laat je informeren of je de goede hebt. Verder is het aardig om reservelampen te hebben, een verbanddoos, een lifehammer, een krik en wielsleutel en een veiligheidsvest. Je moet er toch niet aan denken dat je in geval van nood langs de kant van de weg staat en door medeweggebruikers over het hoofd gezien wordt omdat je onzichtbaar bent.