Onafhankelijk pensioenadvies aanvragen? Dit is waar je op moet letten

Pensioen, voor sommigen is dat wellicht binnenkort, maar voor de meeste werkende mensen duurt dat nog even. En, zo lijkt het, de grens van de leeftijd waarop je AOW krijgt, wordt wellicht nog een paar keer opgeschoven, voor je zover bent. Heeft dat invloed op je pensioen? En zo ja, hoe gaan we daar mee om? Tijd voor onafhankelijk pensioenadvies!

Pensioen, wat ga je doen?

Laten we eerst even schetsen waar pensioen goed voor is. Veel mensen zien als een berg tegen die tijd van hun leven op. Horen ze er niet meer bij? Zijn ze oud en afgeschreven? Vooralsnog hebben wij één tip: als je met pensioen gaat, heb je dat verdiend en moet je ervan genieten! Maar hoe doe je dat, als je altijd in een vast stramien elke dag naar je werk ging? Waar je mee kunt beginnen, is het opstellen van een lijstje. Wat wil je allemaal gaan doen, welke wensen heb je nog? Wat wilde je altijd al doen, maar je had er simpelweg geen tijd voor? Je kunt gaan sporten, vrijwilligerswerk gaan doen, meer tijd met eventuele kleinkinderen doorbrengen. Er zijn genoeg leuke dingen te bedenken. Voor je het weet is je dag weer helemaal gevuld en kan je je niet voorstellen dat je ooit tijd had om naar je werk te gaan!

Pensioenadvies

We zeiden het al: voor veel mensen is pensioen iets dat ooit, in de verre toekomst, gebeurt. Toch is het slim om je op tijd druk te maken over je pensioen. Misschien wil je in de toekomst wel een keer minder werken of wil je uiteindelijk eerder stoppen met werken. Dan is het slim om daar nu al over na te denken en speciale regelingen te overdenken. Een regelmatig pensioenadvies is daarvoor zeer geschikt. Een specialist kan je precies voorleggen hoe het ervoor staat in jouw toekomst. Wellicht heb je een pensioentekort en kun je daar nu al wat aan doen? Wellicht is er niks aan de hand! Een adviseur houdt overal rekening mee: hoe is je woonsituatie bijvoorbeeld. Als je een huurhuis hebt, heb je na je pensioen nog steeds te maken met stijgende kosten, terwijl je met een koophuis misschien wel op den duur minder gaat betalen aan je hypotheek.

Tekort, en nu?

Mocht blijken dat je een pensioentekort hebt, dan zijn er nog steeds veel oplossingen te bedenken waarmee je toch een gespreid bedje hebt, na je pensioen. Een pensioenadviseur kijkt naar een heleboel factoren: heb je schulden, bijvoorbeeld. Of zijn er eenvoudige aanpassingen in je levensstijl te verwachten. Natuurlijk weet niemand hoe oud je uiteindelijk wordt, dus daar kun je niet echt rekening mee houden. Maar stel dat je honderd-en-een wordt, dan wil je toch tot de laatste dag financieel gezien een leuk leven hebben? En dat is nou precies wat een adviseur voor je uit kan zoeken.

Pensioen voor elkaar?

En zelfs als je denkt alles voor elkaar te hebben, dan kan er nog een kink in de kabel komen. Als je ineens geen werk meer hebt bijvoorbeeld, of als je voor jezelf begint. Kijk bij een nieuwe baan altijd verder dan alleen naar het nettosalaris. Zijn de arbeidsvoorwaarden verder net zo goed als bij je vorige werkgever? Als je er uiteindelijk in pensioen op achteruit gaat, schiet je niet veel op met een beetje nettosalaris extra. Wellicht is het dan slim om zelf nog wat aan een aanvullend pensioen te doen. En ook daar heb je advies voor! Waarom zelf het wiel uitvinden, als een ander hier zoveel over weet? Het is immers materie waar je niet elke dag mee te maken hebt. We denken er niet elke dag over na, maar zo af en toe onafhankelijk pensioenadvies is misschien wel belangrijker dan we denken.