Sint Maarten 2011

Sint MaartenAanstaande vrijdag is het alweer 11 november en dus Sint Maarten 2011. Weet jij waar Sint Maarten 2011 eigenlijk uit voortkomt? Wist ik wel zou wist ik wel niet zijn als hij daar geen antwoord op had..

Geschiedenis van Sint Maarten

Ik zei bewust ‘antwoord op had’ en niet dat ik het weet, want de oorsprong van Sint Maarten is niet goed geregistreerd. Volgens Wikipedia is Sint Maarten ofwel een Germaans winterfeest, of een feest met een puur kerkelijke inslag. Ook is op het internet te vinden dat Sint Maarten gebaseerd is op een legende. Volgens de legende heeft er ene ridder Martinus bestaan, die geboren zou zijn in Hongarije, in het jaar 316 na Christus. Hij zou op een koude winterdag een arme man zonder jas hebben zien zitten en sneed zijn mantel om die reden met zijn zwaard door midden. Deze actie maakte hem een heilige. Martinus zou overleden zijn op 11 november 397. De sterfdag van de Heilige Martinus (Maarten) zou de dag zijn geworden waarop wij iets aan de armen (eerst) en de kinderen (na de jaren ‘ 20 van de vorige eeuw) geven.

Sint Maarten 2011

Op Sint Maarten is het de traditie om kinderen een lampion te geven of te laten maken en ze er in het donker mee langs de deuren te laten gaan. Wanneer mensen open doen zingen de kinderen een liedje en dat wordt over het algemeen beloond met snoepjes of een mandarijn. Ook dit jaar zullen er weer heel veel kinderen de straat op gaan met zijn of haar lampionnetje. Geen tijd om met je kind te gaan knutselen? Hieronder vind je twee leuke lampionnen: Lampion Bumba en Lampion Shaun het Schaap.

Sint Maarten 2011: Lampion Bumba
Lampion Shaun het Schaap