Spiegelgeschiedenis

Oude spiegelHet is bijna ondenkbaar dat er ook een tijd is geweest waarin er geen spiegels bestonden. Hoewel veel mensen er niet eens over nadenken is het een van de meest gebruikte artikelen ter wereld, de spiegel. Als je zou tellen hoe vaak per dag je in een spiegel kijkt, dan kom je waarschijnlijk uit op een keer of 5 á 10. Al was het alleen maar omdat we vaak automatisch in de spiegel kijken tijdens het handen wassen. Over de geschiedenis van de spiegel weten de meesten echter maar weinig. Daar zal dit artikel misschien een heel klein beetje verandering in aan brengen

Spiegels van de oude Romeinen en Egyptenaren

In de tijd van de oude Romeinen en Egyptenaren waren er nog geen spiegels zoals wij die nu kennen. Wel konden ze al naar hun evenbeeld kijken, zij het dan niet zo precies als wij dat nu kunnen. De spiegels in die tijd waren koperen en/of bronzen schijven die net zo lang gepolijst werden totdat je er je eigen reflectie in kon zien. Na een tijdje werd er een handvat aan vast gemaakt, zodat je zoveel mogelijk in beeld kreeg.

De ontdekking van glas

Rond het jaar 5000 voor Christus is glas bij toeval ontdekt. Zo zou een op nitraat blokken geplaatste kookpot zo heet zijn geworden dat de blokken zouden zijn samengesmolten met zand, waardoor een soort glas ontstond. Tot het jaar 3500 voor Christus werd er waarschijnlijk niet veel gedaan met deze ontdekking, want pas uit die tijd stammen de eerste gevonden glazen objecten. De eerste glazen spiegels dateren waarschijnlijk uit de 13e eeuw na Christus.

De Zilverspiegel en de spiegel van nu

Pas in de 19e eeuw is de spiegel geworden tot wat hij nu is: een zeer scherp reflecterende spiegel, gemaakt op basis van aldehyde en zilvernitraatoplossing. Deze basis is nog steeds hetzelfde, al zijn de processen inmiddels wel veranderd. Tegenwoordig bestaat er een milieuvriendelijke en een standaard productie-manier. Bij de milieuvriendelijke productie wordt er geen gebruik gemaakt van kopersulfaat (dat de zilverlaag moet afdekken). Ook wordt er veel minder gebruik gemaakt van ammoniazouten. Per jaar worden er vandaag de dag zo’n 125 miljoen vierkante meter aan spiegels gemaakt.