Struikje hier struikje daar

Tuin vol met rhodondendronsStruiken zijn een ondergewaardeerd ras. Tuinen worden aangekleed met planten, bloemen en bomen, terwijl  struiken alleen worden gebruikt als tuinafscheiding. Mensen denken bij struiken vaak aan de groene varianten en worden soms zelfs met onkruid vergeleken. Terwijl struiken juist erg mooi kunnen staan als ze los in de tuin worden geplant! Struiken staan zo mooi omdat ze door hun volle karakter en vaak felle kleuren een zeer fleurig geheel vormen. In dit artikel wat voorbeelden van struiken die geschikt zijn als tuinversiering in plaats van tuinafscheiding.

Rhodondendron

rhodondendronEen rhododendron kan heel veel kleur aan je tuin geven. Je kunt een bijna oneindig kleurenpalet maken door verschillende rhododendrons naast elkaar te plaatsen, zoals je op de afbeelding boven dit artikel goed kunt zien. Rhododendrons bestaan in ontzettend veel kleuren, maar ook in vele vormen. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat de bloemen klokvormig zijn en dat de struik mooi vol is. De meeste rhododendrons kunnen zeer hoog worden (ongeveer 2 meter), maar er bestaan ook rhododendrons die niet hoger dan 1 meter worden.

Sierheesters

sierheesterSierheesters hebben niet voor niets ‘sier’ in de naam: het zijn prachtige struiken voor in de tuin. Sierheester is de verzamelnaam voor een grote diversiteit aan struiken die er heel verschillend uitzien, maar allen stengels hebben die verhouten. Daarnaast overwinteren alle sierheesters boven de grond. Sommige sierheesters bloeien alleen in het voorjsaar/zomer, maar er zijn er ook die het hele jaar door bloeien. Perfect voor de winter dus!

Rozen

rozenstruikWe zouden het bijna vergeten, maar de rozen in de winkel komen natuurlijk van rozenstruiken. Rozenstruiken in de tuin geven meteen een romantische aanblik. Het is wel belangrijk dat je voldoende zon in je tuin hebt, want rozen leven daarvan. Wat je misschien minder zou verwachten is dat rozen ook van wind houden. De wind zorgt ervoor dat ze minder vatbaar zijn voor ziektes.