Studiecoaching: bijles anno nu

Studiebegeleiding nodig?Toen ik nog op de middelbare school ging hadden er bepaalde kinderen bijles. Wis- en natuurkunde waren bijvoorbeeld twee vakken waar best veel kinderen in de avonduren in werden bijgespijkerd. Het kwam er op neer dat je gewoon een extra lesuur of twee bovenop het standaard lesprogramma kreeg. Blijkbaar is dat nu achterhaald. Op zich niet vreemd, want de tweede fase is al een jaar of 10 aan de gang en bij zo’n nieuwe studieweg hoort ook een nieuwe vorm van bijles. Deze vorm wordt studiecoaching, of ook wel huiswerkbegeleiding genoemd. In dit artikel meer hierover.

De ‘nieuwe’ bijles

Zoals ik al zei is de tweede fase al zo’n 10 jaar aan de gang, maar net als vele scholen zelf hebben ook veel bijlesinstituten de tijd nodig gehad om zich aan te passen. In de tweede fase worden leerlingen geacht heel veel zelfstandig te doen en is de leraar niet meer een lesuur lang aan het woord. Hij heeft voor een groot deel een begeleidende rol. Zo ook in de studiecoaching die de huiswerkinstituten geven. Is een leerling iets niet duidelijk dan wordt dit uitgelegd, maar verder moet hij of zij toch echt zelf aan de slag. Ook de hulpvraag wordt bij de leerling gelegd. Een ‘ik snap het niet’ is niet meer genoeg, de leerling wordt gestimuleerd te benoemen waar het precies misgaat. Door deze aanpak komt de leerling zelf vaak al tot het juiste inzicht.

Meer dan studiecoaching alleen

Veel huiswerkbegeleidingsinstituten geven meer dan studiebegeleiding alleen. Het is vaak ook mogelijk om er faalangstreductietraining, examentraining, citotraining, motivatietraining en remedial teaching te volgen. Behalve voor leerlingen van het voortgezet onderwijs kunnen kinderen vanaf groep vijf  soms al terecht bij een huiswerkbegeleidingsinstuut. Op sommige instituten zijn ook studenten van HBO- of WO- scholen welkom.