Vakantie vieren in Zuid-Tirol

Het Meranerland is een gebied in Zuid-Tirol. Dit Duitstalige gedeelte van Italië blinkt uit sportieve activiteiten. Ook de traditionele keuken is uniek en cultureel is genoeg te doen in het gebied. Vakantie vieren kan dus heel goed. Een vakantie in Zuid-Tirol is geschikt voor elke toerist, of je nu een gezinsvakantie zoekt, een sportieve of juist een culturele.

Boerengerechten in authentieke ambiance

SŸdtirol, Naturns, Patleid Hof, Famile, Wandern und Pause,

De traditionele keuken in Zuid-Tirol heeft veel streekgerechten. De eettenten zijn veelal authentiek en kennen een ambiance die past bij de omgeving. De gerechten zijn vaak seizoensgebonden en kunnen omschreven worden als boerengerechten. Gebraden lam, knoedels, apfelstrudel, maar ook Zuid-Tiroler Marende. Deze laatste is met spek, kaas en Schüttelbrot. Schüttelbrot is een soort broodkoek. Deze is hard en wordt met de hand gemaakt. Ten behoeve van de houdbaarheid is deze broodsoort hard en knapperig. Elke bakker heeft zijn eigen Schüttelbrot, waarbij de toevoeging van kruiden als koriander, venkel of kummel de smaak specifiek en uniek maakt. Elk dal heeft zijn eigen specialiteiten. Zo staat Val Senales/Schnalstal bekend om het gebraden geiten- en lamsvlees. Ook het zoete Schneemilch, een dessert, is in dit gebied te eten.

Plezier en genieten in Algund

.

.

Vind je het belangrijk dat jouw vakantie in het teken staat van plezier en genieten, dan is het plaatsje Lagundo/Algund een aanrader. Het ligt een paar minuten van stad Merano/Meran en heeft veel wijnhellingen en boomgaarden. Het dorp ligt deels op de berg, op 1.600 meter hoogte. Een wandelroute die door dit dorp loopt is de Algunder Waalweg. Deze is vijf tot zes kilometer lang en gaat langs de waal. Onderweg kom je prachtige uitzichtpunten tegen, bijvoorbeeld over het Etschtal, Hirzer, het Ifinger en kasteel Tirol. Genieten kan heel goed in Algund en naast wandelen is het culinaire aanbod heel groot.

Cactussen en palmen versus besneeuwde bergtoppen

Het Meranerland heeft alles wat je van een vakantie wil: de combinatie van stad en bergen maken het gebied compleet. Natuurpark Texelgruppe heeft bergen van meer dan 3.000 meter hoog en het Merander Becken heeft een mild klimaat en alpine mediterrane vegetatie. Zowel de natuurliefhebber als de sportieve toerist kan hier zijn hart ophalen. Stad Merano/Meran biedt juist weer veel op cultureel gebied. Zuid-Tirol is het noordelijkste deel van Italië. Dit maakt dat de Alpen en het mediterrane elkaar hier ontmoeten. Zowel citroenbomen, cactussen en palmen zijn in Zuid-Tirol te vinden, als besneeuwde bergtoppen.

Fietsen in Zuid-Tirol

Natuurlijk ken je de wandelingen in de bergen, maar in Zuid-Tirol is fietsen ook een veel beoefende sport. Zoek je een tocht voor de mountainbike of wil je liever op de gewone fiets, voor elke fietser is een route beschikbaar. Het rijke netwerk aan fietsroutes maakt dat je geen attractie mist. De fietstochten leiden naar recreatiegebieden, naar zijdalen en naar kastelen of burchten. Tochten gaan langs meren, langs wijnranken en boomgaarden en langs de andere bezienswaardigheden. Een van de fietsroutes is de Etschradroute op de Via Claudia Augusta. Deze route is 300 kilometer lang. Op de treinstations die zich op de route bevinden, zijn punten voor fietsverhuur. De spoorwegen bieden ook aan dat reizen met de fiets eenvoudig kan. Ben je een geoefende mountainbiker, dan kun je natuurlijk ook een uitdagende route in de Dolomieten kiezen.