Veilig op kampeervakantie

Als je gaat pakken voor je kampeervakantie denk je natuurlijk vooral aan de spullen die je vakantie leuk maken. Een stapel boeken bijvoorbeeld, je badhanddoek en badkleding. Natuurlijk pak je ook de wegenkaart of navigatie in, je wilt immers niet verdwalen. Wil je echter veilig op vakantie, dan zijn er nog een aantal dingen die je écht nodig hebt. We geven je een aantal tips: met deze spulletjes ga je op zeker én veilig op kampeervakantie!

Bij pech onderweg

Vakantie begint bij de heenreis. Het is dus raadzaam om zo veilig mogelijk te rijden. Natuurlijk heeft je auto onlangs een grote beurt gehad en heb je bijvoorbeeld je caravan laten keuren en de banden gecontroleerd. Toch kan het gebeuren dat je onverhoopt met pech onderweg staat. De gevarendriehoek Euro-mini is dan een must have. Zorg ervoor dat je de gevarendriehoek niet onder je kampeerspullen in je kofferbak hebt verstopt. Grote kans namelijk, dat je dan de hele bak leeg moet halen voor je hem gevonden hebt!

Niks verliezen

De meeste kampeerders hebben een complete uitrusting mee: inclusief fietsen. Het heeft natuurlijk je voorkeur om op je eigen fiets een tochtje te maken, als je op de bestemming bent. Dat scheelt je zadelpijn en ander ongemak. Die fietsen heb je bevestigd aan een goedgekeurde fietsendrager. Voor de zekerheid zet je ze vast met een spanbandje. Dit is een eenvoudig hulpmiddel, waarmee je onderweg zeker bent dat je de fietsen niet verliest. Bovendien zijn spanbanden altijd handig om mee te hebben, op kampeervakantie.

Een brandje blussen

Kamperen is buiten leven en continue het randje opzoeken van veiligheid. Koken in de buitenlucht bijvoorbeeld, of kaarsen branden in de voortent. Of wat dacht je van een kampvuur of een barbecue? Mocht je onverhoopt tijdens het koken op een butagasstelletje de pan van het stelletje stoten waardoor commotie of zelfs een brandje ontstaat, dan is het handig om een blusdeken bij je te hebben. Een beginnend brandje heb je hiermee in een mum van tijd gedoofd. Ook een mini brandblusser, 1 kg is onmisbaar, tijdens een kampeervakantie.

Eerste hulp bij ongelukken

Mocht je per ongeluk gewond raken tijdens de kampeervakantie, dan is het reuze handig als je een EHBO-koffer bij je hebt. Het klinkt dramatisch, maar zelfs als je een schaafwondje hebt, is het handig als je dat goed kunt verzorgen. Al heb je maar voor de echte eerste hulp een herkenbare eerstehulptas, die voorzien is van de eerste benodigdheden. Wat verband, pleisters, een tekentang, ontsmettingsmiddel, het zijn maar wat standaardproducten die in je verbandtrommel aanwezig moeten zijn.

Voorkom struikelen

Heb je een tent mee, dan herken je dit vast wel: elk jaar struikel je een keer over de scheerlijnen of de haringen. Dat laatste kun je voorkomen door de haringen goed de grond in te slaan. En dat doe je het liefst met een goede hamer. Hooguit één jaar knoei je met hoe je die haringen de grond in krijgt, het volgende jaar heb je geheid een goede hamer in je kampeeruitrusting. Struikelen over haringen is hiermee in elk geval verleden tijd. En zijn de scheerlijnen het probleem? Markeer ze! Bijvoorbeeld door er handdoeken op te drogen te hangen of er gekleurde knijpers aan vast te maken.

Alles onder controle

Veilig op kampeervakantie gaan betekent ook veilig je caravan neerzetten. En dat doe je bij voorkeur met een waterpas. Staat je caravan waterpas, dan voorkom je dat kastjes na een paar dagen niet goed meer sluiten, dat de toiletdeur ineens niet meer dicht kan én dat je niet uit je bed valt. Als de caravan niet waterpas staat, ben je immers niet in balans. En als er iets is wat je op kampeervakantie wel kunt gebruiken, is dat in balans zijn. Echte kampeerders gaan de deur niet uit zonder hun waterpas!