Verrrukkulluk Vegetarisch

bouillabaise vegetarisch

Van 3 tot en met 9 oktober vind de eerste Vegetarische Restaurantweek ter wereld plaats. Meer dan 170 restaurants in Nederland doen mee. Veel restaurants hebben hun menu speciaal aangepast voor deze restaurantweek. Op devegetarischerestaurantweek kun je meer informatie over dit evenement vinden. Wil je thuis ook vaker vegetarisch gaan koken maar heb je geen inspiratie (meer) ? Haal die dan uit het recept in dit artikel en/of de drie kookboeken. Verrrukkuluk vegetarisch!

Verrassend Vegetarisch van Philippe Van Den Bulck

Recept: Veggiebouillabaise

Verrassend VegetarischDit recept komt uit: Verrassend Veggie, van Philippe van den Bulck.
Je hebt aardig wat ingrediënten nodig voor dit gerecht, maar wat je daarmee uiteindelijk op tafel zet is vegetarisch op zijn best! (Zie de afbeelding van het recept bovenaan dit artikel)


Ingrediënten (4 personen):
• 800 ml groentebouillon
• 2 stukken kombu (zeewier)
• 100 g gemengd, gedroogd zeewier (dulse of wakamé)
• 2 venkelknollen met loof
• 2 winterwortelen
• 8 kleine tomaten
• 150 g voorgekookte azukibonen
• 1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
• 2 grote uien
• 300 g krielaardappeltjes
• 4 cl (kwaliteits)olijfolie
• 1 kruidenbuiltje (3 peterseliestengels, 4 laurierblaadjes, 8 takjes verse tijm)
• 3 teentjes knoflook
• 1 koffielepel saffraandraadjes
• 200 g tofu

Voor de rouille:
• 4 teentjes knoflook
• 1 koffielepel geconcentreerde tomatenpuree
• 2 eetlepels bouillon van de afgewerkte bouillabaisse
• 3 halve aardappeltjes uit de bouillabaisse
• 1 dl olijfolie (extra vierge)
• 1 snufje zeezout
• 1 snufje cayennepeper
• 12 toastjes zuurdesembrood (bruin)

Bereidingswijze:

Doe de kombu, het gedroogde zeewier en het loof van de venkel bij de bouillon en laat het geheel minstens één uur trekken op een laag vuurtje. Zeef de bouillon en laat er de tofu minstens twee uur in trekken.
Snijd ondertussen de venkel en de wortelen in kleine blokjes. Snipper de ui fijn. Pel de tomaten en snijd ze grof.

Verhit een grote pot met de olijfolie en laat hierin de fijngesnipperde lookteentjes lichtjes aanstoven tot er een zachte lookgeur vrijkomt, voeg de saffraan toe en laat nog even verder stoven. Voeg de venkel, uien en wortelen toe en laat de groenten enkele minuten zachtjes aanstoven. Voeg de tomatenpuree toe en laat 3 minuten meestoven. Voeg dan de stukken tomaat toe en laat een 10-tal minuten sudderen onder deksel.

Neem de tofu uit de bouillon en snijd deze in blokjes van ongeveer 1 cm dik.5 Voeg de bouillon bij de groenten samen met het kruidentuiltje en breng alles aan de kook. Zet het vuur lager en laat alles 15 minuten zachtjes sudderen. Voeg de aardappelen toe en laat alles nog 10 à 15 minuten zachtjes sudderen. Neem het kruidentuiltje uit de bouillabaisse en voeg de tofu en de azukibonen toe.

Laat nog 5 minuten zachtjes sudderen, voeg indien nodig wat water toe en breng de bouillabaisse op smaak met peper van de molen, cayennepeper en zeezout.
Maak de rouille door de knoflook, aardappeltjes, bouillon en tomatenpuree samen te mixen. Voeg er geleidelijk aan, al mixend, de olijfolie aan toe en breng op smaak met zeezout en cayennepeper.

Toast de sneetjes zuurdesembrood, verdeel de bouillabaisse over 4 borden of kommen en serveer met de rouille en de zuurdesemtoastjes.

Vegetarisch voor Beginners: het Vegetarisch Basiskookboek

vegetarisch basiskookboekSonja van de Rhoer is de schrijfster van dit boek voor (beginnende) vegetariërs. De ingrediënten die je nodig hebt voor de recepten uit het Vegetarisch Basiskookboek zijn een stuk gemakkelijker verkrijgbaar dan die van Philippe van den Bulck. Behalve recepten staat het boek ook vol met handige tips en productinformatie.

Vegeterranean: Vegetarisch Italiaans

Vegetarisch ItaliaansVegeterranean is een vegetarisch kookboek voor de meer ervaren kok, want veel van de recepten zijn culinair hoogstaand. Klassiekers zoals ravioli, gnocchi en lasagne komen aan bod, maar dan vegetarisch en met een culinaire twist. Ook wat meer tot de verbeelding sprekende recepten als Fagottini di Pasta Sfoglia Farcite con Couscous en Cappucini di Asparagi komen in dit vegetarisch kookboek aan de orde. Het moge duidelijk zijn dat dit boek een ode is aan de vegetarische Italiaanse keuken. Oja, Vegettaranean is geschreven door Malu Simões en Alberto Musacchio.