Voordelen van thuis werken

Als je vanuit je eigen huis werkt, heeft dat zo zijn voor- en nadelen. In dit artikel benadrukken we de voordelen. De nadelen zijn wellicht dat in je eentje thuis werken best eenzaam is, of dat privé en zakelijk een beetje door elkaar loopt. Weegt dit op tegen de voordelen? Lees dit artikel en beslis daarna!

Een ruimte inrichten

Laten we beginnen met de ruimte waarin een thuiswerker werkt. Natuurlijk kun je werken aan de grote eettafel in de woonkamer, maar als je de kans hebt, doe het dan niet. In een aparte ruimte heb je in elk geval minder kans dat je privé en zakelijk door elkaar loopt, zoals we al in de intro vertelden. Werk je toch in de woonkamer, omdat het niet anders kan? Vergeet dan niet ergonomisch te zitten. Kantoorstoelen kopen is eigenlijk een must. Alleen op een goede stoel, kun je goed werken. Het bureau is ook belangrijk, maar eerlijk is eerlijk: een eettafel is net zo effectief. Als je een kantoorstoel koopt, zorg er dan voor dat hij verstelbaar is, zodat je goed aan je zithouding denkt.

Efficiënt werken

Wist je dat onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die thuis werken veel efficiënter en productiever werken dan mensen die op kantoor werken? Dat komt omdat er minder afleidingen zijn. Er komen geen collega’s aan je bureau een kletspraatje maken en de vaste telefoon hoeft niet beantwoord. Hoewel er voor sommige mensen wel een valkuil is. Als je thuis werkt, kun je net zo goed de was doen, pakketjes voor de buren aannemen en even een stofzuiger door het huis halen. Voor je het weet ben je een uur verder en heb je eigenlijk niks uitgevoerd. Voor je baas dan! Discipline is daarom belangrijk. Laat de was lekker de was en als je niemand verwacht, doe de deur dan niet open. Je bent immers aan het werk. Heb je die discipline wel, dan verzet je thuis bergen werk.

Ziekmelden? Welnee!

Omdat je de deur niet uit hoeft, meld je je minder snel ziek. Een verkoudheidje is geen reden tot ziekmelden, zeker niet als je thuis werkt. En heb je een gebroken been? Dan kun je thuis achter je bureau prima werk verzetten. Het is immers de reis ernaartoe die voor de meeste belemmering zorgt. Thuis ben je ook helemaal jezelf. Heb je geen zin om je aan te kleden, geen probleem. Dan werk je toch lekker in je pyjama? Vooral als je een beetje ziek bent, is dat heerlijk. Dan moet je toch niet denken aan een driedelig kostuum met stropdas, of kek rokje met bijpassend jasje? In je joggingbroek achter je bureau nestelen en hup, aan de slag!

Woon-werkverkeer behoort tot verleden

Niet naar je werk hoeven bespaart je veel tijd. Reistijd. Staat er een lange file, dan trek je er een lange neus naar. Je hoeft immers de weg niet op vandaag. En rijdt de trein niet omdat er blaadjes op de rails liggen? Geen probleem! Die tijdbesparing maakt dat je meer vrije tijd hebt. En dat is lekker, want daarin doe je gewoon waar je zelf zin in hebt. En als je op dezelfde tijd aan het werk gaat, als je anders in de auto gestapt was, dan heb je best tijd om tussendoor dat wasje te draaien of dat pakketje aan te nemen. En dat is dan weer best handig én efficiënt.