Waar op te letten bij de aanschaf E-Bike

e-bikeDe elektrische fiets is in korte tijd een enorm populair vervoersmiddel geworden. Het aantal aanbieders is ook flink gegroeid en er zijn gigantisch veel modellen te verkrijgen. Er zijn dure modellen, zoals Gazelle, Union en Sparta, maar er zijn ook genoeg webshops met goedkopere elektrische fietsen. Maar waar hangt die prijs eigenlijk vanaf? En waar moet u op letten bij de aanschaf van een elektrische fiets? U leest hieronder de belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf van een e-bike.

Motor

Een belangrijk punt is wat voor motortje er wordt gebruikt in de E-bike. Verschillen zitten met name in de kracht die geleverd kan worden, maar let ook op het geluid dat de verschillende typen motortjes maken.

De motor kan weggewerkt zitten in voor- of achterwiel, maar ook in de trapas. Maximaal mogen deze motortje 250 watt maximaal vermogen hebben. Het vermogen geeft eigenlijk aan hoeveel energie het motortje opneemt, maar normaliter leveren de motortjes die meer energie opnemen ook meer kracht. De precieze kracht wordt echter uitgedrukt in Newtonmeter (Nm). Dit kan met name van belang zijn als er veel heuvel op gereden wordt etc.

Accu

Ook de accu is een enorm belangrijk onderdeel van de fiets. Er worden verschillende typen accu’s gebruikt voor elektrische fietsen, maar het best zijn momenteel de Lithium accu’s. Deze accu’s zijn in verhouding tot de andere types licht van gewicht, hebben een grote capaciteit en zijn snel op te laden. De accu bepaald hoeveel kilometer u met de fiets kunt rijden. Let dus op het vermogen van de accu. Hoe hoger dit is, hoe meer kilometers u kunt rijden met ondersteuning.

Let wel op dat een accu elk jaar zo’n 10% slijt, waardoor het best een accu aangeschaft kan worden welke op dit moment een hogere capaciteit heeft, dan wat op dit moment noodzakelijk is.
Daarnaast is ook de positie van de accu erg belangrijk. Er zijn modellen waarbij de accu in het frame zit weggewerkt. Dit ziet er natuurlijk mooi uit, maar kan met opladen soms lastig zijn. Bij andere modellen zit de accu namelijk onder de bagagedrager. Deze accu’s zijn eenvoudig uit de fiets te halen, waardoor u ze ook los van de fiets kunt opladen.

Lees op Sparta.nl meer over de accu van een elektrische fiets.

Waar nog meer op te letten

• Op elektrische fietsen wordt vaak gebruik gemaakt van een display. Is deze begrijpelijk ingedeeld en makkelijk af te lezen?
• Hoeveel ondersteuningsstanden heeft de E-Bike
• Is de instap laag genoeg?
• Is het uiterlijk naar wens?
• Hoeveel normale versnellingen heeft de fiets?
• Maak altijd een uitgebreide proefrit en voel ook of de ondersteuning naar wens is (niet te hard of te schokkerig)!