Waarom je deze herfst een buitensauna moet overwegen

Het is buiten guur, de wind slaat om je huis en de regen striemt tegen de ramen. Het enige waar je zin in hebt, is bij de warme kachel zitten. Naar de sauna gaan is heerlijk, daar zit je de hele tijd bij de warme kachel. De rit ernaartoe is misschien een drempel, maar wat nu als je er een in de tuin hebt staan… Een eigen buitensauna is bereikbaarder dan je denkt.

Weersomslag versus weerstand

In de herfst laten niet alleen de bomen alle blaadjes vallen, ook ons lichaam moet aan de slag om zich klaar te maken voor de winter. De ene dag schijnt de zon en kun je urenlang zonder jas buiten wandelen, de andere dag regent het de hele dag en zou je het liefst op de bank kruipen met een boek. Tijd voor echte ontspanning: in de sauna. De sauna maakt dat je hoofd leeg wordt, je lijf ontspant en alles weer lekker warm wordt. De sauna zorgt voor extra weerstand en dat kun je in de herfst wel gebruiken. Door alle verschillende weersomstandigheden heb je namelijk zo een verkoudheid te pakken. De sauna gaat alle bacteriën en virussen voor je te lijf.

Koortsachtig warm en steenkoud

Niet alleen in de herfst moet je lichaam aan de slag, ook in de sauna moet het hard werken. Dit komt door de hoge temperaturen die afgewisseld worden met kou. Als je in de sauna bent, is het soms zo warm dat je lichaam koortsachtig wordt. De afweerstoffen zijn direct in de maak. Omdat je gaat zweten verlaten de afvalstoffen je lichaam. Een goede schoonmaakbeurt voor lijf en leden dus. Met een stortdouche of een dompelbad koel je lekker af, maar ook de afvalstoffen verdwijnen ermee in het doucheputje. Als je dus een sauna in je tuin hebt staan, moet je ook zorgen voor verkoeling. In de herfst kun je ook op een koude dag gewoon de tuin inlopen, na de sauna. Een douche in je tuin kan ook lekker zijn, maar als het niet anders kan, moet je het doen met een emmer steenkoud water.

Sauna en herfst: een perfecte combinatie

Heb je astma of andere klachten met betrekking tot je bronchiën, dan weet je dat de herfst het begin is van het snotterseizoen. De sauna zorgt ervoor dat je luchtwegen weer vrijkomen, slijmvliezen worden sterker en beter doorbloed. Mensen met dergelijke klachten ervaren de sauna als zeer weldadig. De klachten worden er minder van en de longen kunnen er weer helemaal tegenaan. Heb je astmatische klachten, dan is een eigen sauna helemaal heerlijk. Op het tijdstip dat het jou uitkomt, ga je lekker naar de sauna. En de auto of fiets kun je laten staan, je loopt zo je eigen achtertuin in. De sauna en de herfst zijn al een perfecte combinatie. Als herboren maak je je lichaam klaar voor de winter, een seizoen waarin saunabezoek misschien wel nog lekkerder is.

Een eigen buitensauna is bereikbaar

Voor een eigen sauna hoef je niet eens zo veel ruimte over te hebben. Een paar vierkante meter kan al genoeg zijn voor een tweepersoons model. Buitensauna’s zijn er in diverse maten en vormen, wie een beetje nadenkt over de architectuur, de omgeving en het groen in de tuin, kan een parel van een sauna neerzetten. Een sauna die helemaal in de omgeving past, staat nooit in de weg en valt ook niet uit de toom. Om een sauna neer te zetten, zijn maar een aantal aanpassingen in de tuin nodig. Zo moet je stroom hebben, moet de kachel de ruimte hebben om te roken en moet je wellicht aan je privacy denken. Een eigen sauna is eenvoudig te installeren met een bouwtekening en de juiste materialen. Zie je jezelf al helemaal met je handdoekje en badjas de tuin in lopen? Overweeg dan eens de aanschaf van een buitensauna.