Wanneer moet je een onafhankelijk financieel adviseur inschakelen?

Met je financiën ben je misschien niet elke dag bezig, maar toch is het verstandig als je zo af en toe de balans op laat maken. Bij de grote veranderingen in je leven bijvoorbeeld, als je met pensioen gaat, of voor jezelf begint. Als je trouwt, of een huis koopt. En mocht je een balans op willen maken, kies dan bij voorkeur voor een onafhankelijk adviseur: iemand die zonder belang advies geeft.

Wat is onafhankelijk?

Iedereen die verstand heeft van financiën kan zich een financieel adviseur noemen, maar niet iedereen kan zich een onafhankelijk financieel adviseur noemen. Echt onafhankelijk is de adviseur pas als hij geen belang heeft bij de aanschaf van een financieel product. Zonder dat hij er zelf beter van wordt, geeft hij jou het beste advies. Natuurlijk kan hij je wel bepaalde producten aanraden, waarbij je ervan uit kan gaan dat het de adviseur niet uitmaakt waar jij een financieel product aanschaft of afsluit. Door deze onafhankelijkheid krijg je dus echt een gedegen advies. Laat je je bijvoorbeeld adviseren door iemand die hypotheken verkoopt, dan ligt zijn belang bij het jou een hypotheek laten aanschaffen en niet altijd bij hoe de financiële keuzes voor jou het best uitpakken.

Wanneer verandert je financiële situatie?

Er zijn een heleboel momenten in je leven waarbij financieel advies krijgen handig is. Bijvoorbeeld als je gaat samenwonen, als je kinderen krijgt of je met pensioen gaat. Deze momenten zijn niet alleen bepalend voor hoe je leeft en hoe je leven verandert, maar ook hoe je financieel in het leven staat. Je denkt er misschien niet direct aan om een vreemde naar jouw financiën te laten kijken, maar soms is het wel verstandig. Een adviseur kijkt er met een frisse blik naar, legt je precies uit hoe alles zit en hoe de verandering in je leven je financieel gezien verandert.

Wat doet een adviseur?

Een onafhankelijk financieel adviseur kijkt naar alle bestaande financiële producten die je hebt. Voorbeelden van deze producten zijn je pensioen, hypotheek, lijfrente en beleggingen. De adviseur kan je ook het advies geven daar veranderingen in aan te brengen. Bijvoorbeeld omdat je een gat in je pensioen hebt of omdat een andere hypotheek je uiteindelijk veel meer voordeel oplevert. De financiële adviseur denkt ook verder dan jij: hij kijkt bijvoorbeeld niet alleen naar je huidige hypotheek, hij bekijkt ook hoe het met die hypotheek staat op momenten in je leven dat je wat minder te besteden hebt: als je plotseling je baan verliest of te maken krijgt met een overlijden.

Keuzes maken in je financiën

De keuzes die je maakt binnen jouw financiën zijn natuurlijk persoonlijk. Zo kun je het integrale advies krijgen iets opzij te leggen voor je pensioen of dat het juist beter is wat extra af te lossen voor je hypotheek. De beslissing neem je zelf. Maar wanneer neem je welke financiële beslissing? De financiële adviseur helpt je daar graag en zonder belang bij. Door zijn kennis en ervaring weet je precies wat de voor- en nadelen zijn van een beslissing binnen je financiën en welke keuzes er überhaupt te maken zijn. Door te weten waar je risico’s liggen bij het maken van bepaalde keuzes, weet je op tijd waar je aan toe bent én wat je te besteden hebt, nu en in de toekomst.