Wanneer vraag je integraal financieel advies aan?

Wil je financieel advies, kijk dan goed naar de onafhankelijkheid van je adviseur. Sommige financieel adviseurs hebben er belang bij dat je iets bij een bepaalde organisatie afsluit, omdat ze daaraan verdienen. Geen onafhankelijk advies dus! Als de adviseur geen commerciële belangen heeft, is het advies vele malen eerlijker. Maar wanneer vraag je eigenlijk integraal financieel advies aan?

Wat is integraal?

Of je nu particulier bent of een onderneming runt, integraal advies is het beste advies dat je kunt krijgen. Letterlijk betekent integraal allesomvattend, volledig. Integraal advies in deze content betekent dat de adviseur naar al je financiën kijkt, maar ook naar hoe dat samenkomt. Als je bijvoorbeeld wat apart hebt staan om later op een dag voor je pensioen te gebruiken, dan staat dat met een doel apart. Het heeft geen zin dit bedrag mee te rekenen bij wat je bijvoorbeeld extra af kunt lossen. Alleen door naar de samenhang te kijken, krijg je advies waar je wat aan hebt.

Integer en deskundig

Een goede adviseur handelt deskundig, vaardig en integer. Voor hij deze specialiteiten heeft, moet hij aan strenge toelatingseisen voldoen. Je kunt er dus vanuit gaan dat de adviseur het beste met je voor heeft. Is een financieel adviseur gericht op het jou verkopen van een financieel product, dan zal hij minder goed naar de samenhang van je financiën kijken. Vooral tijdens bepaalde momenten in je leven kan het onder de loep nemen van je financiën erg zinvol zijn. Zo verandert er nogal wat als je een huis koopt of als je met pensioen gaat. Er zijn tal van momenten in je leven die financiële consequenties hebben. Dat is niet erg, maar met integraal advies ben je verrassingen voor.

Wat er ook gebeurt…

Als je integraal advies inwint over je financiën weet je daadwerkelijk of je de aflossing van een nieuwe hypotheek kunt betalen. De adviseur houdt namelijk rekening met veranderingen. Zo legt de adviseur je precies voor wat er gebeurt als je arbeidsongeschikt raakt, als je partner overlijdt of als je werkloos raakt. Geen situaties waar je op zit te wachten, en ook geen situaties waarbij je dagelijks stilstaat. Het is dus goed dat een integraal adviseur dat wel doet, en je dan ook voorlegt hoe de vork in de steel zit. Samen kun je bekijken wat een verstandige beslissing kan zijn op dit moment in je leven. En met een allesomvattend advies ga je de juiste kant op!