Wat zijn Social Bookmarking Sites?

Social Bookmark SitesSocial Bookmarking. Je hebt er waarschijnlijk al vaak over gehoord, maar misschien nooit helemaal begrepen wat het nu precies betekent. Maar wij van wist ik wel weten het natuurlijk wel!

Social Bookmarking, wat is het?

Een Bookmarking site zou je kunnen zien als een soort virtuele boekenlegger. Gebruik je een boekenlegger om precies te weten waar je laatst in een boek gebleven was, een bookmarking site gebruik je om een lijst te kunnen maken met links naar websites die je de moeite waard vind.
Maar wat is dan een Social Bookmarking site? Dat is eigenlijk hetzelfde, behalve dan dat je aan anderen laat zien welke sites jij vind dat iedereen eens zou moeten bekijken. Zo is het ‘liken’ van een site (d.m.v. de Facebook like-button) ook een vorm van social bookmarking en zou je Facebook kunnen zien als een Social Bookmark site.

Social Bookmarking, hoe werkt het?

Er bestaan vele social bookmarking sites. Sommige sites zien er erg “spammy” uit, anderen zijn strak en clean. Je favoriete links registreren gaat vaak heel gemakkelijk. Soms moet je je eerst op een social bookmark site registreren, soms kun je anoniem al je links kwijt. Ben je geregistreerd, dan kunnen anderen beter beoordelen of je een betrouwbare bookmarker bent, want je kunt selecteren op bookmarker en zien welke sites je allemaal hebt gebookmarkt.

Wil je een link kwijt, dan log je in, vul je de URL van je favoriete site in en vul je verder de velden in die gevraagd worden. Meestal wordt er alleen een korte beschrijving van de site waar de link naartoe verwijst gevraagd, soms dien je ook wat tags in te vullen. Tags zijn woorden die omschrijven wat er op de site te vinden is. Zo zou ik dit artikel als volgt kunnen taggen: ‘blog’, ‘social bookmarking’ en ‘bookmark sites’.