Lean ook toepasbaar in het beroepsonderwijs?

Lean is een strategie in het bedrijfsleven waarbij verspilling geëlimineerd wordt. Doel? Kwaliteit leveren. Hoewel onderwijs en bedrijfsleven soms ver bij elkaar vandaan staan, is lean ook in het beroepsonderwijs toepasbaar. Het is namelijk een manier van continue verbeteren en kosten verminderen. Zowel leerlingen als docenten varen er wel bij.

Werkdruk in het beroepsonderwijs

Kwaliteitsbewaking is in het beroepsonderwijs een veelvoorkomende term. Daarnaast horen we de laatste jaren erg veel over de werkdruk in deze sector. Stakingen zijn aan de orde van de dag. Het is voor een docent daarom goed om na te denken over processen. Immers, met plezier naar werk gaan is en blijft belangrijk. Een methode van lean in beroepsonderwijs is bijvoorbeeld het vieren van successen. Dit doe je door een verbeterbord op te hangen. De acties op het bord maken dat taken helder zijn. Door elk succes te vieren – bijvoorbeeld met een vermelding op het bord – kun je ervoor zorgen dat men weer plezier krijgt in lesgeven. En dat is stap een in het verlagen van de werkdruk. En in het verbeteren van de kwaliteit.

Nieuwe standaard

Je start een verbeterbord met het opstellen van doelen. Zodra een doel behaald is, heb je een succesverhaal. Maar daarmee ben je er nog niet. Behaalde doelen voelen goed, maar zouden eigenlijk de standaard moeten zijn. Zodra een doel behaald is, heb je dus eigenlijk een nieuwe standaard gecreëerd. Als je deze doelen verzamelt, heb je inzichtelijk welke successen geboekt zijn. Zichtbare successen voelen goed. Heb je de successen samen met leerlingen behaald? Zorg er dan voor dat ook de leerling merkt dat ze gevierd worden. Kwaliteit van onderwijs maak je immers samen.

Leerlingen versus klanten

Lean focust zich in het bedrijfsleven op de klant. Als je goed en wel kijkt naar het onderwijs, zijn klanten niet aan de orde. Aan de andere kant zijn leerlingen wel een beetje met klanten te vergelijken. Lean gaat over kwaliteit, voor medewerkers, van onderwijs en dus ook voor leerlingen. In het bedrijfsleven is het een methode die zijn vruchten afwerpt. Alleen maar slim dus dat het onderwijs daar ook de vruchten van plukt. Als tevredenheid op alle fronten bereikt wordt, gaat de kwaliteit van het onderwijs omhoog. En dat is precies wat je ermee wilt bereiken.

Bewezen methode

Lean klinkt nieuw, maar is het eigenlijk niet. Er zijn bedrijven die al jaren op deze manier werken. Deze weten wat het waard is en kunnen terugkijken op vele succes. Het is een manier van werken, maar ook een kwestie van doorzetten. Wie lean omarmt, wil nooit meer anders. Een aantal mooie voorbeelden in het bedrijfsleven laten zien wat ermee te bereiken valt. Het wordt tijd dat onderwijs zijn missie en visie erop afstelt. Doelstellingen zijn er om gehaald te worden!

Onafhankelijk pensioenadvies aanvragen? Dit is waar je op moet letten

Pensioen, voor sommigen is dat wellicht binnenkort, maar voor de meeste werkende mensen duurt dat nog even. En, zo lijkt het, de grens van de leeftijd waarop je AOW krijgt, wordt wellicht nog een paar keer opgeschoven, voor je zover bent. Heeft dat invloed op je pensioen? En zo ja, hoe gaan we daar mee om? Tijd voor onafhankelijk pensioenadvies!

Continue reading

Strooi met je logo voor naamsbekendheid

Voor elk bedrijf is een logo iets dat je bekendheid geeft. Vooral bedrijven die nog niet gevestigd zijn, hebben er baat bij om met dat logo te strooien. Hoe vaker iemand jouw logo voorbij ziet komen, hoe groter de kans dat hij nieuwsgierig wordt naar je bedrijf. Wist je dat iemand je logo drie keer gezien moet hebben, voor hij het onthoudt? Je kunt dus stellen: hoe vaker, hoe beter. We hebben een aantal tips voor je. Continue reading

Voordelen van thuis werken

Als je vanuit je eigen huis werkt, heeft dat zo zijn voor- en nadelen. In dit artikel benadrukken we de voordelen. De nadelen zijn wellicht dat in je eentje thuis werken best eenzaam is, of dat privé en zakelijk een beetje door elkaar loopt. Weegt dit op tegen de voordelen? Lees dit artikel en beslis daarna! Continue reading

Voorkom Gezondheidsproblemen met een Zit-Sta Werkplek

In beweging blijven én harder werken: een zit-sta werkplek staat voor productiviteit. Dit komt omdat je afwisselt in beweging en dit erg goed is voor mensen die last hebben van wat we noemen ‘bureauklachten’. De klachten die je kunt krijgen van slechts zittend werk doen zijn niet te tellen. Voorkom de gezondheidsproblemen en ga zit-staan! Continue reading