De werkdruk in het onderwijs verlagen: zo doe je dat

Werkdruk en onderwijs, het is continue in het nieuws. Voor veel leerkrachten is de lol er een beetje vanaf: men moet heel veel en dat gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs. Toch zijn er methoden waarmee je de werkdruk in het onderwijs kan verlagen. Elke leerkracht die hiermee aan de slag gaat, ziet de zon weer helemaal schijnen. Met onze tips kun je de werkdruk zo verlagen dat je werk in het onderwijs weer leuk wordt.

Effectieve bespreking

Laten we beginnen met het schrappen van vergaderingen die weinig tot geen nut hebben. Als je vergadert zonder goede afspraken, gaat veel tijd verloren. Belangrijke dingen bespreken kan vele malen effectiever. Je kunt bijvoorbeeld afspreken bordsessies met je collega’s te gaan houden. Je gaat met een bordsessie veel inhoudelijker in op je manier van lesgeven. In plaats van urenlang met je collega’s te vergaderen, ga je nu daadwerkelijk bespreken waar het om gaat: jouw manier van lesgeven en die van je collega’s. Je bespreekt heel effectief wat er verbeterd kan worden en zit niet meer bij vergaderingen die eigenlijk niet voor jou bestemd zijn of waar je niets aan toe kunt voegen.

Tijd is geld

Denk goed na over waar je je tijd aan besteedt. Als je nu veel tijd besteedt aan het zoeken naar je spullen, maak dan dat die spullen efficiënt opgeruimd zijn of pas besteld worden op het moment dat je ze bijna nodig hebt. Met internetbestellingen heb je de benodigdheden zo snel in huis, dat het het voordeel van het opslaan niet waard is. Besteed je veel tijd aan dingen dubbel doen, zorg er dan voor dat dit niet meer hoeft. Zo kun je bijvoorbeeld het best een plan voor iets maken als je het al goed hebt doorgesproken. Maak nog geen plannen als nog niks definitief is, de kans is immers groot dat die plannen omgegooid worden of erger nog: opnieuw gemaakt moeten worden.

Problemen analyseren

Als je ergens een probleem mee hebt, dan is het slim dat probleem te analyseren. Kun jij zelf iets doen om tot een oplossing te komen? Doe dat dan. Soms is de oplossing helemaal niet zo ver weg. Misschien ligt het probleem helemaal niet bij jou, dan kun je je ervan distantiëren. Is jouw probleem dat je geen nee kunt zeggen tegen alles wat je gevraagd wordt, ga dan eens na wat je kunt delegeren. En bedenk in het vervolg eerder dat je ergens eigenlijk geen zin in hebt. Niemand neemt je kwalijk dat je een keer geen tijd hebt, vooral niet als je uitlegt waarom iets niet zo goed uitkomt.

Oorzaak en gevolg

Als je werkdruk te hoog is, probeer dan de kern van het probleem te vinden. Stel grenzen als dat nodig is, maak lijstjes met dingen die je moet doen. Dit maakt het werk al een stuk meer overzichtelijk. Als je werk opstapelt, trek dan op tijd aan de bel. Misschien is er wel iets in je takenpakket waar je eigenlijk helemaal niet zo goed in bent? Kijk dan of je dat met een collega kunt ruilen. Je collega is er wellicht veel sneller mee klaar en jij helpt hem uit de brand met iets waar hij niet zo goed in is. Samen kom je tot tijdbesparing.

Zoek de samenwerking

Ouders spelen een belangrijke rol in het onderwijs. Probeer daarom het best uit ouders te halen. De tijd dat je ze alleen sprak als er iets mis was met een kind, is voorbij. Ouders kunnen je prima helpen met het verzorgen van een gastles, maar ze kunnen je ook veel werk uit handen nemen als het minder goed gaat met een kind. Vergeet niet dat ouders samen met de leerkracht partners zijn in de opvoeding van een kind. Door effectief over te dragen hoe ouders hun kinderen thuis met de leerstof kunnen bijstaan, bespaar je uiteindelijk tijd in de klas. En die tijd gebruik je effectief voor andere dingen.

Doe leuke dingen!

Het is natuurlijk een cliché, maar alleen als je privé leuke dingen doet, kun je op je werk goed functioneren. Duik als je ’s avonds thuis bent, niet direct in het nakijkwerk. Ga eerst even een lekker stuk wandelen, kijk een film of lees een boek. Als je nog energie over hebt, kun je dan altijd nog met een frisse blik door de proefwerken gaan. Je zult merken dat je er met een hele andere blik naar kijkt en dat je uiteindelijk tijd bespaart. Het weekend is voor jezelf: natuurlijk kun je hier en daar een uurtje je lessen voor de komende week voorbereiden, maar vergeet ook niet even naar de bioscoop te gaan of lekker een middagje te winkelen. Alleen dan ben je uiteindelijk gelukkig en kun je de hele week beter aan.