WK voetbal. Wie gaat winnen?

Wie wordt WK winnaarHet WK voetbal wordt weer gehouden. De aanstaande editie start op 13 juni  in Brazilië. Bij mij groeit de spanning langzaam en ik kan niet wachten tot dit toernooi start. In de tussentijd vraag ik me af: Wie wint het WK 2014.

Thuisland

Brazilië speelde geen kwalificatiewedstrijden omdat het tijdens het WK het gastland is. De ploeg speelde na de Copa América alleen nog maar oefenpotjes. En dat ging niet altijd heel gemakkelijk. Tegen nota bene Zwitserland werd verloren. Van Chili werd nipt gewonnen. Honduras was wel zwaar de klos, 5-0.

Toch is men er in Brazilië niet gerust op dat het WK succesvol wordt voor het thuisteam. Bondscoach Luiz Felipe Scolari vindt  dat de Brazilianen de moed erin moet houden maar dat ze zich ook niet moeten blind staren op grote overwinningen  tegen ‘kleinere’ teams. Onlangs zei Felipe Scolari nog: ‘Brazilië moét komende zomer voor eigen volk wereldkampioen worden.’ Ja ja, we zullen zien.

Op 5 maart speelt Brazilië tegen Zuid Afrika. Zuid Afrika doet niet mee aan het WK deze zomer dus ook hier zullen we niet kunnen zien hoe sterk Brazilië eigenlijk is.

Toch is Brazilië als thuisploeg zwaar in het voordeel. De historie laat zien dat de gastlanden vaak ver komen op een eindtoernooi. Denk maar aan Zuid Korea tijdens het WK in 2002.

Europees kampioen

Spanje werd in 2012 Europees kampioen nadat ze in 2010 al Wereld kampioen waren geworden. Dit maakt Spanje een sterke kanshebber voor de eindoverwinning op het WK. Het zou voor het eerst zijn dat een land vier eindtoernooien in successie wint (EK 2008 en 2010, WK 2012). De kans hierop is erg klein.

Kenners zeggen ook dat de glans van het Spaanse elftal verdwenen is. De spelers worden ouder en de nieuwe lichting lijkt minder sterk dan de vorige. Toch staat Spanje hoog in het lijstje.

Nederland Elftal

En dan Oranje. Louis van Gaal leidde het team ongeschonden door de kwalificatie. Toch daalden we op het FIFA ranglijstje. Nederland wordt door de rest van de wereld gezien als een outsider voor de eindoverwinning. Als we de historie erop nakijken dan zien we dat outsiders in de regel niet in de finale terecht komen. Met andere woorden: Nederland is kansloos voor de eindoverwinning en we mogen blij zijn als we de halve finale halen.

Het is leuk om te zien dat er online flink wordt gediscussieerd over de kansen van het Nederlands Elftal. Kijk maar naar dit topic op het FOK forum.

Conclusie

Eigenlijk is er geen conclusie. Het blijft koffiedik kijken. Maar dat is wat voetbal op dit niveau nu juist zo leuk maakt.