Ytong: de voor- en nadelen

Ytong bouw Misschien praat ik nu Chinees voor je. Mensen die zelf wel eens een huis hebben gebouwd of daar aan mee hebben geholpen zullen waarschijnlijk wel eens van dit begrip gehoord hebben. Ytong is namelijk bouwmateriaal dat zorgt voor thermische isolatie. Ytong is niet het enige materiaal dat je voor dit doel kunt gebruiken. We gaan hier daarom in op de voor- en nadelen van dit veelgebruikte bouwmateriaal.


Ytong-blok

Waarom wel kiezen voor Ytong?

Ytong werkt uitstekend isolerend, waardoor je geen extra isolatie hoeft te plaatsen. Je krijgt zo meer vrijheid bij het ontwerpen en bovendien vermijdt je koudebruggen, oftwewel een plek waar door slechte isolatie warmteoverdracht kan plaatsvinden, waardoor er warmtevrerlies ontstaat in huis.
Naast het voordeel van isolatie is er het voordeel van het gewicht. Ytong is lichtgewicht materiaal, zodat er minder staal en beton gebruikt hoeft te worden. U loopt zo ook minder gevaar op doorbuiging van de dak- en vloerplaten.
Een ander groot voordeel van Ytong is dat het makkelijk te verwerken is, waardoor het tijdwinst en dus geld opleverd. Hoewel het materiaal zelf niet goedkoop is, is het op die manier toch relatief goedkoop om te gebruiken als bouwmateriaal.
Een laatste voordeel wat ik wil noemen is dat Ytong blokken onontvlambaar en onbrandbaar zijn. Een Ytong muur met een dikte van 15 centimeter, heeft een brand weerstand van wel zes uur. Tegen die tijd is de brandweer al wel gearriveerd.


Kalkzandsteen

Waarom kiezen voor alternatieven?

Hoewel een simpel Ytong-muurtje sterk genoeg is voor het ophangen van een paar keukenkastjes, kan het plaatsen van een zware kluis bijvoorbeeld een probleem opleveren. De draagkeacht van Ytong is namelijk niet erg groot. Wil je er zware balken op plaatsen, dan zul je echt wel een Ytong muur van wel 150mm dik moeten plaatsen.
Een ander nadeel is de kwetsbaarheid van het materiaal. Tijdens vervoer en opslag kan er makkelijk wat afbrokkelen en bij renovatie waarbij er bijvoorbeeld tegels van de muur worden gehaald blijft er een afgebrokkeld geheel over.
Een laatste nadeel is de milieubelasting. Hoewel het geen direct probleem bij het bouwen is, is het natuurlijk wel een overweging die je moet maken. Een alternatief zou bijvoorbeeld kalkzandsteen zijn.