Zo schrijf je een memorabele toespraak

Nu je ouder wordt, vallen er ook steeds meer mensen in je omgeving weg. Ontzettend verdrietig, maar het hoort bij het leven. De kans dat je gevraagd wordt om op een uitvaart te spreken, wordt daardoor ook groter. Spreken op een uitvaart is zo makkelijk nog niet. Maar als je een speech schrijft die mensen raakt, dan gaat het al een stukje gemakkelijk. Zo schrijf je een memorabele toespraak!

Haal herinneringen op

Als iemand in uw omgeving overlijdt, is het sowieso fijn om met anderen herinneringen aan deze persoon op te halen. Wat was uw favoriet moment met hem of haar? Neem dit moment voor de toespraak en bouw daar op verder. Het is altijd goed om met een anekdote te beginnen die echt typisch voor deze persoon was.

Stel jezelf vragen

Stel jezelf vragen over de persoon om het gemakkelijker te maken om eigenschappen en misschien dingen die hij of zij heeft behaald op te rakelen. Gevoelens die je hebt komen zo ook sneller naar boven. Voorbeelden van vragen:
• Wat is de mooiste eigenschap van hem of haar?
• Waarin onderscheidde hij of zij zich?
• Waar was hij of zij het meest trots op?
• Waar kon hij of zij het hardst om lachen?
• Hebben jullie samen gehuild? Waarom was dat?
• Wat waren zijn of haar hobby’s, passies of talenten?

Zoek de rust op

Zoek een plekje waar je niet gestoord kunt worden om je verhaal op te schrijven. Sta stil bij je gevoelens en ben niet bang om emoties op te schrijven. Je schrijft het tenslotte voor een uitvaart, dit is het moment om stil te staan bij je diepste gedachtes. Neem de tijd om je verhaal te maken en laat je niet haasten of afleiden.

Maak er een verhaal van

Het klinkt gek, maar het werkt als je nadenkt over de structuur van je tekst. Creëer een begin, een midden en een einde. Wanneer je voor de mensen staat kun je altijd nog afwijken van het papier, maar het is goed om een volgorde te hebben. Sluit altijd af met een mooie boodschap. Dit kan een anekdote zijn, maar ook een zin waarin je toelicht waarom je de overledene zo gaat missen.

Uitvaartwensen

Misschien heb je wensen voor je uitvaart, misschien ook niet. Wel zijn er een heleboel mensen die het een fijn idee vinden dat een dierbare op hun begrafenis of crematie over hen spreekt. En wie bent u om dit niet te doen? Als het om een vriend(in) of familielid gaat, dan heeft u vast genoeg over hen te vertellen. Schrijf op wat u precies wilt delen, dan gaat het spreken een stuk soepeler.