Buitensauna versus een sauna binnenshuis kopen: de voors- en tegens

Als je overweegt een sauna te kopen, kun je kiezen uit een variant voor in huis of een variant voor in de tuin. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Zo kun je bijvoorbeeld in een sauna in je woning in de badkamer plaatsen, waardoor de douche binnen handbereik is. Een sauna in de tuin geeft weer een unieke beleving als je zo vanuit de sauna de koele buitenlucht in loopt.

Buitensauna: wandelen in de tuin

Zoals gezegd is een van de voordelen van een buitensauna dat je zo de tuin in loopt. Het is goed als je de warme sauna afwisselt met kou. Dit kan dus door middel van een wandelingetje in de tuin, maar ook door bijvoorbeeld onder de koude douche te gaan staan. Het is maar net wat je voorkeur heeft, waarop je de beslissing voor een buitensauna of een sauna voor binnen kunt laten afhangen. Een ander voordeel van een buitensauna is dat je veiliger en makkelijker gebruik kunt maken van een houtkachel. Voor een sauna in je huis is een complete constructie nodig met o.a. een rookkanaal voor je een houtkachel kunt gebruiken. Heb je liever een elektrische kachel, dan maakt het natuurlijk niks uit of je hem binnen of buiten plaatst.

Sauna binnen: meer privacy

Een nadeel van een buitensauna is dat je moet zorgen voor voldoende privacy. Je buurman tegenkomen in de sauna is al niet heel aantrekkelijk, maar de buurman volop uitzicht geven op het gedeelte van de tuin waar jij lekker op je gemak wilt afkoelen ook niet. Als je een grote tuin hebt, met voldoende afgeschermde gedeelten, dan is er natuurlijk niet veel aan de hand, maar als je een gemiddelde stadstuin hebt, dan is die ruimte vaak toch wat beperkt. Er zijn goede schuttingen te verkrijgen voor de perfecte privacy, maar denk ook aan het uitzicht vanaf de bovenverdieping van je buren. Gluren naar de buren wordt met een buitensauna voor je buren wel heel eenvoudig.

Buitensauna: hogere installatiekosten?

Een sauna binnen heeft een aantal aanpassingen in de woning nodig. Zo moet je bijvoorbeeld zorgen voor een goede kamer waarin je de sauna kunt plaatsen, maar je moet er bijvoorbeeld ook aan denken dat de saunadeur gewoon open kan en of de stroom wel juist is aangelegd. In oudere huizen is een slaapkamer vaak geen twee meter hoog, een hoogte die je wel nodig hebt voor de bouw van een sauna. In de buitenlucht is het geen probleem als de sauna wat hoger uitvalt. Plaatst je een sauna binnen dan is een vlakke ondergrond ook belangrijk. Dit is in je huis vaak niet zo’n probleem. Installatiekosten kunnen ook een rol spelen bij de keuze voor een sauna binnen of buiten. Vaak is binnen de stroom- en watervoorziening al wel op orde en moet het wellicht buiten nog aangelegd worden.

Sauna binnen: aan afmetingen gebonden

Een voordeel van een buitensauna ten opzichte van een sauna binnen is dus dat je minder aan afmetingen gebonden zit. Omdat de afmetingen van een zelfbouwsauna meestal vrij standaard zijn, hoeft dit voor binnen ook weer geen probleem te zijn. Een nadeel van een buitensauna is dat het verbruik van de elektriciteit vaak wat hoger is. De ruimte is minder goed geïsoleerd dan een ruimte in de woning. Vooral in de winter kan dit nogal verschillen. Natuurlijk zijn er ook winddichte sauna’s op de markt, waarbij het verschil alweer minder wordt. Als conclusie kunnen we trekken dat de keuze voor een buiten- of binnen sauna geheel aan de koper is. Het is maar net wat je zelf het belangrijkst vindt en waar jij zelf de voordelen in ziet.

Dit vind je misschien ook leuk...