Vlonderplanken: hardhout, naaldhout of composiet

Vloderplanken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en soorten. Voor het gemak delen we de planken in drie categorieën: hardhouten vlonderplanken, naaldhout vlonderplanken en composiet vlonderplanken. Wat weet je over de verschillende soorten, elk soort heeft zijn eigen kenmerken, maar welke?

Hardhouten vlonderplanken: lange levensduur

Hardhout is het hout van loofbomen en meestal roodbruin van kleur. Het materiaal is afkomstig uit de continenten Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Hardhouten vlonderplanken zijn extra bestand tegen schimmels en insecten, wat maakt dat de levensduur ten opzichte van naaldhout langer is. Hardhouten vlonderplanken zijn verkrijgbaar in diverse gradaties van duurzaamheid, wat vaak ook grote prijsverschillen tot gevolg heeft. Door de koppen van hardhouten vlonderplanken te behandelen met wax, wordt voorkomen dat het hout als gevolg van weersomstandigheden scheurt, krimpt of zwelt. Het hout wordt hardhout genoemd omdat loofbomen in vergelijking tot naaldbomen langzamer groeien, wat een hardere houtsoort tot gevolg heeft. Echter, niet alle hardhout is hard, sommige loofbomen produceren een zachte houtsoort, dat toch tot de categorie hardhout gerekend wordt.

Naaldhouten vlonderplanken: knoesten en kwasten

De vlonderplanken van naaldhout zijn meestal blank van kleur. Naaldhout heeft een echt houtuiterlijk: knoesten en kwasten maken het hout aantrekkelijk. Qua duurzaamheid scoort naaldhout ook hoog: voor het transport is namelijk niet veel nodig, het hout is veelal afkomstig uit Europa. Vlonderplanken van naaldhout worden relatief snel aangetast door schimmels en insecten, maar door de vlonderplanken te impregneren wordt de weerstand aanzienlijk verhoogd. De levensduur van de vlonderplanken van hardhout is ongeveer van zeven tot twaalf jaar. Voor vlonderplanken is de meest voorkomende houtsoort vurenhout of grenenhout. Naaldhout bevat vaak hars, een taai en kleverig product wat gebruikt wordt in bijvoorbeeld de papierindustrie.

Composiet vlonderplanken: gerecycled materiaal

Composiet is een verzamelnaam voor materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten. Meestal versterken de positieve kenmerken van de verschillende materialen elkaar. Composiet dat gebruikt wordt voor vlonderplanken is een materiaalsoort dat deels uit gerecycled kunststof en deels uit houtstof verkregen uit de restafval van de parketindustrie gemaakt is. De voordelen van zowel hout als kunststof zijn in dit materiaal samengebracht. Zo hebben vlonderplanken van composiet het uiterlijk van hout (knoesten en nerven) en de positieve kenmerken van kunststof. Vlonderplanken van composiet hebben als voordeel boven vlonderplanken van hout dat het niet snel kromtrekt, minder verkleurd en dat je geen last hebt van scheuren. Voor vlonderplanken, die ook vaak als terrasplanken gebruikt worden, is het voordeel dat het minder splintert. Op blote voeten op het terras van vlonderplanken wandelen is dus geen probleem.

Dit vind je misschien ook leuk...