Waarom een Hardhouten Schutting dé Keuze is voor Iedere Tuin
Als je een schutting voor je tuin gaat kopen, dan is dat vaak niet een aankoop die je vaak in je leven doet. Het is daarom zaak dat je er goed over nadenkt. Wat zijn de verschillende materialen voor schuttingen en wat zijn van die materialen de voor- en nadelen?
In dit artikel richten we ons op de voordelen van hardhout. Natuurlijk heeft dit materiaal ook nadelen, ook deze belichten we voor je.
Uiteindelijk zal je besluiten: hardhout, dat is ook voor onze tuin de beste keuze!
Warme uitstraling: sfeer
Hardhout heeft, vooral in tegenstelling tot composiet of kunststof, een warme uitstraling. Met hout haal je de natuur nog extra de tuin in. Hout is een natuurproduct, dat zich ook zo gedraagt. Als het nat is, neemt het helaas ook veel vocht op. Maar daar kun je hardhout heel goed tegen behandelen. Vooral de zaagsneden kun je insmeren met een speciaal goedje dat ervoor zorgt dat het hout bestand is tegen allerlei invloeden van buitenaf. We hebben het nu over het weer, maar ook insecten kunnen hout aantasten. Gelukkig is ook daar een oplossing voor. Wil je hout dat een warme uitstraling heeft, kies dan in elk geval voor hardhout. De tegenhanger naaldhout is wat fletser van kleur. Hardhout brengt sfeer in de tuin!
Onderhoud
Natuurlijk heeft een hardhouten schutting onderhoud nodig, maar wat heeft dat niet? Je kunt ervoor kiezen om hout te lakken. Het nadeel daarvan is, dat je het bij moet houden. Geverfd hout is op den duur minder mooi, het beschadigt of de kleuren worden flets door de zon. Opschuren en lakken en het hout kan er weer tegenaan, maar ja, dat is wel even een klusje. Je kunt hout ook met olie behandelen. Daar krijgt het hout een nog warmere uitstraling van. Ook oliën moet je bijhouden, hoewel het verval minder dramatisch is dan bij verf. Onder invloed van het weer is het slim om hout te impregneren. Dit verlengt de levensduur van een hardhouten schutting enorm.
Privacy en bescherming
Nu is het doel van elke schutting je erf af te scheiden, maar met een hardhouten schutting heb je ook nog eens extra privacy. Een hardhouten schutting heeft gemiddeld genomen een hoogte van 1,80 meter, waardoor je er niet snel overheen kijkt. Hou je er niet van om helemaal opgesloten te zitten, dan kun je er ook voor kiezen om elke schuttingdelen te vervangen voor een schutting met rasterpatroon of een lagere schutting. Naast veel privacy geeft een schutting ook geborgenheid en kun je je eigendommen beter beschermen, dus helemaal een lage schutting is misschien geen aanrader. Een schutting houdt inbrekers toch een beetje tegen.
Duurzaamheid
Hardhout is een materiaal dat heel duurzaam is. Dat hoor je overal. Maar wat is nou duurzaamheid als je het over hardhout hebt? Het materiaal komt vaak van ver (minder duurzaam qua vervoer) en omdat het een natuurproduct is, is het niet altijd even goed bestand tegen weersinvloeden. We kijken bij hardhout vooral naar duurzaamheid in de zin van het gaat lang mee. Hardhout heeft een vele malen langere levensduur dan bijvoorbeeld naaldhout. Deze laatste variant gaat zo’n zeven jaar mee, terwijl voor een hardhouten schutting wel zo’n twintig jaar staat. Koop je een hardhouten schutting, dan koop je die dus voor een heel tuinleven. De schutting belandt niet snel op de afvalberg, als je hem goed onderhoudt, kun je er jaren van doen.
Eeuwig leven
Natuurlijk heeft een hardhouten schutting geen eeuwig leven, maar het scheelt weinig. Hoe lang woon je in een huis en hoeveel keer in die tijd verander je de tuin? Waarschijnlijk is dat op een paar vingers te tellen, sterker nog: misschien is dat maar één keer. Ben je van plan maar heel kort in dit huis te blijven, dan is de aanschaf van een hardhouten schutting misschien wat groot. Zie je jezelf minstens tien jaar op deze plek blijven, dan is een hardhouten schutting echt een aanrader. De tuin rigoureus op de schop gooien is niet ieders hobby. Je kunt het dan maar beter in één keer goed doen.
Samen plaatsen
Een schutting is een erfafscheiding. Dit betekent dat je de schutting meestal op de erfgrens zet tussen jouw grond en dat van de buren. Koop je een hardhouten schutting samen met de buren, dan kun je de kosten delen. Dat maakt dat de kosten ineens best meevallen. Ook het plaatsen doe je gezellig samen. Beter een goede buur dan een verre vriend! Je hebt de beste gesprekken met je buurman en als de schutting staat drink je natuurlijk samen een borrel op de goede afloop. Voor je het weet zit je samen te barbecueën en heb je bijna nog spijt dat je zo’n hoge schutting hebt neergezet!
Hoe lang gaan hardhouten palen in de grond mee?
Het is moeilijk om een precieze levensduur voor hardhouten palen te geven, omdat deze afhankelijk is van verschillende factoren, zoals het type hout dat wordt gebruikt, de manier waarop het hout is behandeld en de omgeving waarin het wordt geïnstalleerd. In het algemeen kunnen hardhouten palen echter vele jaren meegaan wanneer ze correct worden geïnstalleerd en onderhouden. Als u zich zorgen maakt over de levensduur van hardhouten palen in uw specifieke situatie, raadpleeg dan een bouwexpert voor advies.
Wat voor soort schutting is het beste hout?
Er is geen enkel type hout dat het beste is voor alle situaties, dus het beste type hout voor uw schutting hangt af van uw specifieke behoeften en wensen. Sommige populaire keuzes voor houten schuttingen zijn ceder, sparren, eik, populier en vuren. Elk van deze houtsoorten heeft zijn eigen unieke eigenschappen, dus het is aan u om te beslissen welk type het beste bij uw behoeften past. Als u advies wilt over welk type hout het beste is voor uw schutting, kunt u contact opnemen met een bouwexpert in uw omgeving.
Welk hardhout voor schutting?
Er zijn vele verschillende hardhoutsoorten die geschikt zijn voor het bouwen van schuttingen, en de beste keuze voor u zal afhangen van uw specifieke behoeften en wensen. Sommige populaire keuzes voor hardhouten schuttingen zijn ipe, teak, jarrah en merbau. Deze houtsoorten zijn sterk, duurzaam en bestand tegen rot, en ze kunnen vele jaren meegaan wanneer ze correct worden geïnstalleerd en onderhouden. Als u advies wilt over welk type hardhout het beste is voor uw schutting, kunt u contact opnemen met een bouwexpert in uw omgeving.