5 DINGEN DIE JE NÓG NIET WIST OVER HET AANSCHAFFEN VAN CANNABISZADEN

Het roken van cannabis kan medische óf recreationele doeleinden hebben. Dat weten we, want het roken van marihuana is in Nederland legaal. Maar een veel voorkomende misvatting in hetzelfde land is dat mensen denken dat het planten van zogenaamde cannabiszaden óók compleet legaal is. Want dat ligt nét iets ingewikkelder. Dit en méér dingen die je nóg niet wist over het aanschaffen, planten en zaaien van cannabis zaden vind je hieronder!

1. Zelf wietplanten houden illegaal?

Nederland is een van de weinige landen ter wereld waar het gebruik van marihuana zo openbaar wordt toegestaan. Dat maakt het bij ons geen probleem om gewóón op straat een joint op te steken. Maar hoe zit het met het zaaien van cannabiszaden? Veel mensen hebben op de vensterbank een cannabisplant staan. Niet eens altijd met de intentie om de plant op een dag op te roken – sommigen vinden het gewoon een verfraaiing van de woning.

Gelukkig geldt er in Nederland een gedoogbeleid voor het kweken van wietplanten. De algemeen bekende regel dat je tot vijf verschillende planten mag houden is daarmee wel enigszins correct. Het houdt praktisch in dat je geen enkele cannabisplant in huis mag hebben, maar dat de politie niet optreedt tegen het houden van tot vijf exemplaren. Hetzelfde geldt overigens voor het aantal gram wiet dat je op zak hebt: pas op wanneer je méér dan vijf gram bij je draagt.

Dit is wat de rijksoverheid erover te zeggen heeft:

2. Meer voeding geven? Dat is niet altijd beter voor de plant!

Er zijn telers bij die geloven dat het geven van méér voeding staat voor een betere oogst. Er is niets minder waar. Sterker nog – wanneer je een cannabisplant voorziet van zo min mogelijk meetstoffen, lijkt hij beter te presteren dan wanneer je het organisme veel eten geeft. Oordeel daarom altijd met logisch verstand of jouw plant er goed en gezond uitziet. Als dat het geval is, heb je ook geen reden om meer voeding te geven dan nodig is.

Ten slotte is een cannabisplant ook gewoon een plant: de voeding maakt hij zelf aan via onder andere het licht. Voedingsstoffen moeten daarom gezien worden als een hulpmiddel om dit te bereiken – een soort brandstof, maar dan voor de plant.

3. Bepaalde zaden zijn geschikt voor zelfbloeiende cannabisplanten

Zaden bestaan in alle soorten en maten. Welke jij in huis wil halen is afhankelijk va je persoonlijke wensen en voorkeuren. Er bestaan zelfs zaden die zorgen voor volledig zelfbloeiende planten. Het lijkt vreemd om een plant te hebben die zichzelf helpt te groeien, maar met de aanschaf van de juiste zaden is dit absoluut mogelijk.

Deze zaden zorgen voor een plant met een snel groeitempo. Ze kunnen zich daarmee uitstekend vormen naar de wat meer koelere klimaten. En buiten het feit dat ze zichzelf voorzien is er nóg een voordeel: er kan eerder geoogst worden. Het is daarmee een soort cannabis die je, als beginnende verzamelaar, zeker kunt overwegen: een garantie voor een goed en snel resultaat.

4. Kweken vanuit zaden is beter dan kweken vanuit stekken

Grofweg kunnen we de manieren van cannabis kweken onderscheiden in twee verschillende methodes: het kweken vanuit zaden en het kweken vanuit stekken.

Wanneer je kweekt vanuit zogenaamde ‘stekkies’ betekent dit dat je nóóit een compleet nieuwe plant hebt. Deze zijn afkomstig van moederplanten en brengen zodoende voor- en nadelen met zich mee. Heeft een moederplant een ziekte, dan werkt dit door op de groei van de dochterplant. Buiten dat hebben stekken beduidend minder kracht qua groeien.

Wanneer je zaadjes aanschaft heb je dit probleem niet. Ten eerste kun je zelf kiezen welke plant je wilt hebben. Er bestaan vele soorten verschillende cannabiszaden en je bent niet afhankelijk van het type moederplant. Ook loop je niet over straat met een stekkie. Want doe je dit in de winter, dan ondervindt de stek altijd hinder van de kou – hetgeen hem niet ten goede komt. Ten slotte bouw je echt een eigen plant op wanneer je cannabiszaadjes koopt: je ziet het exemplaar vanaf de grond opbloeien. En vaak is dat ook een garantie voor de productie van de allermooiste en -gezondste cannabisplanten.

5. Gebruik gefeminiseerde zaden!

Zoals we hierboven al lieten doorschemeren, bestaan er veel verschillende soorten zaden die allemaal hun eigen unieke kenmerken en voor- en nadelen hebben. Jouw keuze voor een type zaad baseer je op persoonlijke wensen en voorkeuren. Maar ben je niet heel bekend in het zaaien van cannabiszaden? Dan moet je weten dat gefeminiseerde zaden belangrijk zijn.

Mannelijke zaden zullen geen oogst opleveren. Daarnaast is het zo dat als je mannelijke en vrouwelijke planten bij elkaar zet, dat de vrouwelijke planten nieuwe zaden zal maken. Deze energie gaat ten kost van het creeëren van mooie toppen.

Bij gefeminiseerde zaden kun je er vanuit gaan dat bijna alle zaden vrouwelijk zijn, en hoef je hier zelf geen zorgen om te maken.

Wanneer je cannabiszaden aanschaft kun je altijd vragen om gefeminiseerde zaden. De (web)winkel in kwestie kan je ongetwijfeld inlichten over de do’s en dont’s van het zaaien van cannabiszaden.

Dit vind je misschien ook leuk...