THUIS SONDEVOEDING MET EEN DRAAGBARE VOEDINGSPOMP
Sondevoeding doet je misschien vooral denken aan voeding in het ziekenhuis, dat via een sonde toegediend wordt aan zieke mensen. Wist je dat sondevoeding en voedingspompen ook thuis gebruikt kunnen worden? Handig, voor als behalve sondevoeding, behandeling in het ziekenhuis niet echt nodig is.
Vloeibare voeding via een katheter
Sondevoeding is vloeibare voeding dat via een speciale katheter toegediend wordt. Er zijn twee manieren van het inbrengen van een sonde: via de neus of via de huid rechtstreeks naar de maag. Een sonde wordt ingebracht omdat gewoon eten (tijdelijk) niet mogelijk is, door bijvoorbeeld ziekte. Sondevoeding wordt meestal via een voedingspomp toegediend, de voeding wordt dan druppelsgewijs het lichaam ingebracht. Omdat een voedingspomp meestal mobiel is, is gekluisterd zijn aan een (ziekenhuis)bed tegenwoordig niet meer nodig. Sterker nog, thuisbehandeling met sondevoeding via de voedingspomp is heel goed mogelijk.
Mobiele en vervoerbare voedingspomp
Een mobiele voedingspomp wordt geleverd inclusief rugzak of draagtas, zodat de voedingspomp heel eenvoudig te vervoeren is. Een speciale instructie is wel nodig, maar als je die gekregen hebt, is zelf bedienen een peulenschil. Natuurlijk kan er toch iets misgaan met de pomp, maar meestal is de specialist 24 uur per dag bereikbaar voor eventuele calamiteiten. Omdat patiënten steeds korter in het ziekenhuis gehouden worden, is een voedingspomp thuis een uitkomst. Sommige mensen herstellen nu eenmaal beter als ze in vertrouwde omgeving zijn. Daarnaast levert het thuis verzorgen van patiënten een enorme kostenbesparing op: huisvesting is minder nodig en de verzorging van patiënten wordt overgenomen door het thuisfront wat personeel scheelt. Bijkomend voordeel is dat patiënten minder lang hoeven te wachten op een operatie.
Een verpleegkundige geeft uitleg
Verschillende soorten voedingspompen zijn voor ambulant gebruik verkrijgbaar. Welke voedingspomp voor jou geschikt is, wordt altijd bepaald door een specialist. Er zijn voedingspompen die continue voeding toedienen en pompen die per portie toedienen, het is maar net welke manier van voedingstoediening voor jou het beste is. Diverse alarmfuncties zorgen ervoor dat de voedingspomp veilig gebruikt wordt, je hebt er niets aan als de pomp niet doet wat hij moet doen. Bij levering zal een verpleegkundige een handige instructie geven. Deze vertelt hoe de pomp in te stellen is en wat je moet doen als de voedingspomp een foutmelding geeft. Je vragen worden deskundig beantwoord en wellicht heeft de verpleegkundige nog tips of trucs. Het is wel raadzaam om niet zo maar zelf te minderen met de voedingspomp, een arts of diëtiste kan daarover het best advies geven.