Vakantieplannen? Regel het op tijd!

Bijna iedereen gaat op vakantie. Soms lang, soms kort. Soms een keer per jaar, soms wel vijf! Maar wat je ook verzint, zorg ervoor dat je collega’s op de hoogte zijn van de data die je niet op je werk bent. Het is voor werkgevers immers niet te doen als het personeel massaal in de zon zit. De meeste bedrijven willen jaarrond doordraaien. Ook als er een paar personeelsleden op vakantie zijn.

Vakantiedagen opnemen

Per jaar krijg je een aantal vakantiedagen van je baas. En ook als je niet drie weken aaneengesloten vrij neemt, is het de bedoeling dat je die dagen opneemt. Het is daarom slim om deze dagen in te plannen. Zet een groot kruis in je agenda en zorg ervoor dat het in de planning uitkomt. Als je op het laatste moment vrij wilt nemen, is dat vaak niet zo eenvoudig. Toch is het ook lekker om zo af en toe last-minute besluiten te nemen. Schijnt de zon en kan je werk eenvoudig doorgeschoven worden? Doe het dan gewoon een keer!

Lunchpraatjes

De een gaat voor een rondreis door Iran, de ander wil liever wandelen aan het strand van Texel. Het leuke van verschillende mensen is dat je ook verschillende verhalen hebt. Hoe leuk is het om je vakantieplannen tijdens de lunch te delen? Van het praten over vakantie worden we vaak al harstikke vrolijk. Verhalen horen over landen waar je zelf niet zo snel naartoe zou gaan, is helemaal niet verkeerd. Het is niet alleen leerzaam, het is ook soms een eyeopener. Het brengt je op ideeën om je volgende vakantie vorm te geven. Of om te bedenken waar je liever niet naartoe gaat.

En achteraf

Er is weer gespreksstof genoeg als iedereen weer terug is van de vakanties. Je bent weer op volle sterkte en zo af en toe worden mobiele telefoons uitgewisseld om elkaar foto’s te laten zien. Maar dat niet alleen, er is ook tijd om elkaar te vertellen hoe het was. Tijdens de lunchpauze, of tijdens de vrijdagmiddagborrel. Uiteraard heb je wel even vijf minuten bij het koffieapparaat, maar voor een langer gesprek, moet je je wellicht wenden tot privétijd. Je werkgever is immers blij dat iedereen er weer is!

Alvast voor volgend jaar?

Mocht je warmlopen voor de verhalen van je collega’s, dan heb je bijna alweer zin om de volgende vakantie te plannen. En waarom zou je dat niet direct doen? Je kunt maar de eerste zijn op de afdeling, met je verlofaanvraag. Wellicht ga jij dit keer voor die rondreis Iran? Of juist voor die strandvakantie op Texel. Wil je naar Iran, dan is dat een reis die je langer van tevoren vormgeeft dan dat weekendje ‘om de hoek’. Vraag aan je collega die die toffe rondreis al gemaakt heeft om tips. Hij weet precies waar je moet zijn en wat je beter niet kunt bezoeken. Let wel, alle tips zijn persoonlijk. Wat de een verschrikkelijk vindt, kan de ander wellicht juist wél waarderen. Fijne vakantie!

Dit vind je misschien ook leuk...