DE KEUKEN VERLICHTEN

Natuurlijk wist je dat je in de keuken een lamp nodig hebt om wat te kunnen zien, vooral ’s avonds. Maar wist je dat er ook een uitgebreid assortiment keukenverlichting is voor onder je keukenkastjes? Vooral de onderbouwspots zijn de moeite van het bekijken waard.

Inbouwspots geven licht op de werkruimte in de keuken

Onder bovenkastjes in de keuken kan het nogal donker zijn. Ledstrips met warm wit licht of inbouwspots hebben, naast een mooi verlichtingseffect, tot doel het zicht op het aanrecht te vergroten. Triton Led heeft als bijkomend voordeel dat de lampen draaibaar zijn, waardoor de lichtstraal gericht kan worden op waar je wil dat hij op richt. De kleur is zilvergrijs, de maatvoering 7 cm diameter. Een aantal spots naast elkaar in de bovenkastjes of aan de onderkant van een plank boven het aanrecht maken dat de keuken sfeervol verlicht is en het zicht op de werkruimte vergroot wordt. Triton Led bergt per lamp drie ledlampen van elk 1 Watt, waardoor de verlichting koel wit en fraai is. Voor wie meer van warm wit licht houdt, is de variatie warm wit beschikbaar.

Hanglampen: solo of in een groep

Ook hanglampen geven de keuken een eigen sfeer. Perri Alu bijvoorbeeld, een hanglamp met een diameter van 11 cm bij een hoogte van 20 cm. Het glas van de lampenkap is geribbeld en wit en door het materiaal: glas, eenvoudig schoon te maken. Perri Alu leent zich uitstekend voor een aantal lampen op een rij of een groepje met lampen. Verlichtingsbron E27 met maximaal 75 Watt is voor deze lamp geschikt. Ook Light Eye Chroom is uitstekend geschikt als keukenverlichting. Deze lamp is gemaakt van een ronde bal van 14,5 cm diameter aan een snoer. De hoogte van de bal is 12 cm. Lamp ES111 met maximaal 75 Watt is voor deze lamp apart leverbaar. Solo is Light Eye al fraai, maar ook deze lamp leent zich uitstekend voor een aantal lampen bij elkaar.

Eenvoud of uniek

Voor een fraai verlichte keuken zijn wandspots ook een aanrader. Wil je een eenvoudige, dan is Myliving Runner een idee. Voor een aparter effect is wandspot Square Dice I een mogelijkheid. Square Dice is zilvergrijs gecombineerd met glas gesatineerd. Twee aan elkaar gemaakte blokjes maken dat de lamp een uniek uiterlijk heeft. Lamp GU10 met 25 of 35 Watt maken de Square Dice compleet. De eenvoudige Myliving Runner is een plafond- of wandspot verkrijgbaar in de kleuren wit en aluminium. De lamp is te dimmen en te draaien, zodat elk gewenst effect mogelijk is. Lamp GU10 met 35 Watt geeft een warm wit licht.

Hoe maak je indirecte verlichting?

Er zijn verschillende manieren om indirecte verlichting te maken, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en voorkeuren. Een manier om indirecte verlichting te maken is door het plaatsen van een lamp of lichtbron op een plek waar het licht niet direct zichtbaar is, zoals achter een muur of boekenplank. Dit zorgt ervoor dat het licht zacht en diffuus is en niet direct in de ogen schijnt.

Een andere manier om indirecte verlichting te maken is door het gebruik van speciale lampen of verlichtingsarmaturen die het licht naar boven of naar de zijkanten laten schijnen, in plaats van recht naar beneden. Dit kan ook een zacht en diffuus effect creëren.

Er zijn ook speciale verf of behang verkrijgbaar die licht kan reflecteren, wat ook indirecte verlichting kan creëren. Als je op zoek bent naar een specifieke manier om indirecte verlichting te maken, kan het raadzaam zijn om advies te vragen aan een professionele verlichtingsdeskundige of om online te zoeken naar ideeën en instructies.

Waar plaats je spotjes in de keuken?

Het is meestal het beste om spotjes op te hangen boven je werkblad of eettafel in de keuken, zodat je voldoende licht hebt om te koken of te eten. Dit zorgt voor een functionele en aangename verlichting in de keuken. Het is ook een goed idee om spotjes te plaatsen onder of naast kasten of boven het aanrecht, zodat je beter zicht hebt op wat je aan het doen bent. Het is aan jou om te bepalen waar precies je spotjes wilt plaatsen, afhankelijk van de lay-out van je keuken en je eigen voorkeuren.

Welke kleur keuken tijdloos?

Er zijn verschillende kleuren die goed werken in de keuken en die tijdloos zijn, zoals wit, grijs en beige. Deze kleuren geven een rustige en neutrale sfeer en kunnen gemakkelijk worden gecombineerd met andere kleuren en materialen. Ze zijn ook eenvoudig te onderhouden en geschikt voor elk type keuken, of je nu een moderne of traditionele stijl hebt. Andere kleuren die ook populair zijn voor keukens zijn blauw, groen en zwart, hoewel deze kleuren soms minder tijdloos zijn en afhankelijk zijn van de huidige mode. Uiteindelijk is het belangrijkste om een kleur te kiezen die je persoonlijk mooi vindt en die past bij de stijl van je keuken.

Dit vind je misschien ook leuk...