Brouw deze Herfst zelf je Bier met een Zelfbrouw-Pakket
Zelf bier brouwen is niet zo gemakkelijk. Behalve dat je de techniek even onder de knie moet krijgen, moet je ook de juiste ingrediënten, de juiste producten en de juiste omstandigheden hebben. Maar gelukkig is het zelf brouwen van bockbier met een zelf bier brouwen pakket een fluitje van een cent!
Hoe Brouw je Eigen Bockbier met een Zelfbrouw Pakket?
Zelfbrouw pakketten zijn er te vinden voor diverse soorten bier. Met de herfst in het vooruitschiet is het brouwen van je eigen bockbier brouwen natuurlijk wel het lekkerst. Zelfbrouw pakketten bestaan uit bierconcentraten die al het grootste gedeelte van het brouwproces hebben doorlopen. Vlak voor het eindstadium is het proces onderbroken en de vloeistof ingedampt tot concentraat. Het enige wat je nog hoeft te doen is een bepaalde hoeveelheid suiker en water toe te voegen. Afhankelijk van welk pakket je koopt kun je tussen de 5 en de 20 liter bier brouwen.
Wat heb je Nodig voor het Zelfbrouwen van Bockbier?
– En zelf bockbier brouwen pakket
– Een gistingsrecipiënt met waterslot (en eventueel een dichtheidsmeter om de gisting te kunnen volgen)
En wil je je bier in flesjes krijgen:
– Een pipet/hevel om het bier in bierflesjes te doen (zorg voor stevige bierflesjes met kroonkurk of beugel om uit elkaar knallen te voorkomen!)
– Een kroonkurkapparaat en kroonkurken
Het Bier Brouwen met je Zelfbrouw Pakket
Waar moet je op letten
Zorg er ten eerste voor dat alles wat je nodig hebt goed schoon(gemaakt) is. Om goede kwaliteit bockbier te krijgen is het belangrijk om het bier zo lang mogelijk te laten rijpen (zo’n 7 á 8 weken). Wanneer je het bier wilt uitschenken, zorg dan dat de neerslag op de bodem blijft.
Aan de slag
Ieder zelfbrouw pakket heeft weer iets andere instructies. Lees de instructies op het zelfbrouw pakket daarom goed door alvorens te beginnen. Over het algemeen komen de stappen overeen met de volgende:
- Verwarm het concentraat enkele minuten om de inhoud vloeibaar te maken.
- Schenk de inhoud in de brouwemmer
- Voeg de aangegeven hoeveelheid kokend water en suiker toe
- Meng het goed door elkaar
- Laat alles afkoelen tot 23°C.
- Doe 200 ml lauw water in een gesteriliseerd glas en los de gist er in op
- Voeg na 15 minuten de gist toe en roer alles goed door
- Laat dit 8-10 dagen op kamertemperatuur gisten
- Hevel het bier over in bierflesjes en voeg wat suiker toe
- Wacht 7 á 8 weken