Leuke feitjes over de 3 beste Nederlandse darters van dit moment
Nederlanders en darten, waar is dat ooit begonnen? Lange tijd was de sport alleen heel populair in het Verenigd Koninkrijk. In de Engelse pubs was het schering en inslag. Tot Raymond van Barneveld zijn intrede deed, steeds meer Nederlanders weten sindsdien de weg naar de top te vinden. Wat weten we eigenlijk, over die dartende Nederlanders? Leuke feitjes die je nog niet wist over Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld en Jelle Klaassen.
Mighty Mike: breekt record na record
In 2014 was Michael van Gerwen de jongste speler ooit die het World Darts Championship won. In 2016 brak de Brabander wederom een record, dit keer gooide hij het hoogste gemiddelde ooit op een televisietoernooi. Michael begon met darten toen hij dertien was. Op zijn zeventiende nam hij deel aan de eerste grote wedstrijd, de Topic International Darts League. Toch duurde het nog een aantal jaar voor hij zijn bijnaam Machtige Mike waarmaakte. Mighty Mike is nu in staat wederom het wereldkampioenschap op zijn naam te schrijven, maar lange tijd bleef hij rond de dertigste plek hangen, in de wereldranglijst.
Naast de eerdergenoemde records heeft Mighty Mike er nog een aantal op zijn naam staan. Zo is hij de speler met het grootste aantal perfecte pijlen op een rij. Twee keer gooide hij een reeks van negentien perfecte pijlen. Een hoog gemiddelde is wat de Brabander vaak gooit, zo heeft hij samen met Peter Wright eens het hoogste gemiddelde door twee darters gegooid en met Van Barneveld presteerde hij het hoogst te gooien als koppel. Begin 2017 verbrak Van Gerwen het toernooirecord door het hoogste gemiddelde in één wedstrijd te gooien. Dit was maar liefst gemiddeld 114.05 met drie pijlen.
Barney: van postbode tot miljonair
Raymond van Barneveld dankt zijn bijnaam aan zijn vrienden. Lang voor hij darter werd, zelfs nog van voor de tijd dat hij postbode was, noemden zijn maten hem liefkozend Barney. Lijkt het nu net of hij de naam gekozen heeft naar het gelijknamige personage uit The Flintstones, het is echter gewoon een afkorting van zijn achternaam. We zeiden het al, Raymond was postbode bij PTT, de voorloper van Post NL. Waar hij ooit een nogal gemiddeld salaris opstreek, kan hij zich tegenwoordig tot de miljonairs rekenen
Als Barney een wedstrijd wint, maakt hij een ‘quickening’. Dit is een speciale houding die hij zag in de film Highlander. Waarom de Hagenees dat doet? Omdat hij elke overwinning ziet als een eerbetoon aan zijn overleden vriend Albert Vroegop. Hij kijkt even omhoog alsof hij zegt: ‘Albert, deze is voor jou’. Laatste feitje over Raymond van Barneveld, als enige speler heeft hij drie titels op zijn naam staan: het officieuze wereldkampioenschap van zowel Ladbrokes als Lakeside én het officiële wereldkampioenschap van de World Cup Singles. Geen enkele andere speler kreeg dit tot nu toe voor elkaar.
The Cobra: nieuwe naam na stormachtige periode
In 2006 weet Jelle Klaassen landgenoot Van Barneveld te verslaan bij Lakeside. Dit is het begin van zijn professionele carrière. Dit begin was direct groots, want destijds was hij met zijn 21 jaar de jongste wereldkampioen darts ooit. Nederlandse media doopten hem Snelle Jelle, maar Engelsen hadden een andere naam: The Young Matador. Het is 2011 als men de naam verandert naar Matador, omdat Jelle inmiddels de jongste niet meer is. Van die naam wil de Brabander af, hij zegt de naam nooit wat gevonden te hebben en schrijft een wedstrijd uit onder zijn twittervolgers voor een nieuwe bijnaam met bijpassend logo. Het duurt even, maar in 2013 is Jelle eindelijk tevreden: het is The Cobra geworden.
Het is niet zo vreemd dat zijn nieuwe bijnaam even op zich liet wachten. Geen leuk feitje maar vervelend nieuws, in 2012 begaat de darter een persoonlijke misstap. Hij wordt zelfs even geschorst door de Nederlandse dartbond en financieel aan de grond komt. Met zijn nieuwe naam laat The Cobra zijn verleden achter zich en stort hij zich vol op zijn hernieuwde carrière. Over zijn stormachtige periode zegt The Cobra dat het groter gemaakt werd door mensen die hem kapot wilden maken. Of dat waar is? Geen idee, maar in dat geval is het hen gelukt.