Vlonderplanken, ook als het regent
Hout: een product met uitstraling. In elke woning of tuin is hout te vinden. Omdat het een natuurproduct is en omdat we ervan houden. Daarnaast heeft hout een aantal eigenschappen die we met zijn allen kunnen waarderen. Bijvoorbeeld dat het sfeervol is! Maar hoe zit het nu met die houten vlonderplanken als het regent? Wordt dat niet een enorme glibberboel?
Verzamelplaats voor vuil
Jarenlang dachten we dat vlonderplanken met groeven minder snel glad worden. Niets is minder waar. In die groeven kan vuil zich verzamelen, waardoor de plank juist bij regen gladder wordt. Algen hebben in de groeven een werelds leven en kunnen weelderig tieren. Niet zo gek dus, dat een plank met groeven een glibberig gebeuren wordt. Uiteraard is dit niet standaard het geval. Het is een kwestie van de vlonderplanken goed schoonmaken!
Schoonmaken, hoe dan?
Nu denk je wellicht: ik zet de hogedrukspuit erop en klaar is Kees. Fout. Door een hogedrukspuit krijgt het vuil juist grip op de plank. Het kan er zelfs indringen. Het is beter om de houten vlonder met regelmaat te vegen met een harde bezem en sop. Een hartstikke ontspannen klusje. Wist je dat je tijdens het vegen heerlijk kunt mijmeren? Dat is het tegenovergestelde van piekeren: heerlijk nadenken over het leven. Omdat je in de frisse lucht bent is het effect vele malen groter dan tijdens het stofzuigen. Vooral als je tijd nodig hebt om even alles op een rijtje te zetten is vegen een uitkomst.
Duurzame oplossing
Nog even terug naar de planken, hoe zit het eigenlijk met de planken zonder groef? Bijvoorbeeld vlonderplanken van hardhout. Dit zijn de meest harde planken, die supermakkelijk schoon te maken zijn. Kies je voor een plank van naaldhout, dan gaat dit niet op. Naaldhout is van nature een zachte houtsoort, waar vuil eenvoudig grip op heeft. Kies je voor hardhout, dan kies je ook nog eens voor een duurzame houtsoort. Hardhout gaat heel lang mee, je legt het neer en bent voor jaren klaar met het terras. Mits je het schoonhoudt, uiteraard. Deze variant wordt niet snel glad.
Droomoplossing
Dus hardhout heeft een lange levensduur en je glijdt er niet snel op uit. Maar hoe zit het dan met composiet? Dit is een combinatie van houtstof en gerecycled kunststof. Met de voordelen van elk: de uitstraling van hout en de kleurvastheid van kunststof. Een composiet vlonderplank hoef je nooit in de beits te zetten. Ook bij deze vlonderplank is een bezem en een emmertje sop afdoende bij het schoonmaken. Wel moet je kijken naar de kwaliteit van de composiet. Waar in het verleden een goedkope variant gebruikt werd die wel kromtrok, wordt nu een mooiere soort gebruikt. Splintervrij en ook nog eens antislip. Klinkt als de droomoplossing voor elke vlonder!This entry was posted in In en om het huis. Bookmark the permalink.