Jumbo gaat eetbare insecten verkopen durf jij?

Entomofagie

Het eten van insecten, oftewel entomofagie, is niet iets nieuws. Zoals je misschien wel weet zijn er heel wat mensen op de wereld die al gewoon zijn om insecten te eten. Vaak is het zelfs een delicatesse, zoals in China. Insecten die het meest gegeten worden zijn krekels, mieren, sprinkhanen, meeltorren en rupsen. Hoewel spinnen en duizendpoten officieel niet tot insecten behoren, zijn die ook erg populair. Er zijn zelfs meer dan tweeduizend insectensoorten die gegeten worden en dat maarliefst in 80% van de wereld! Het is dus eerder uitzonderlijk te noemen dat wij hier niet gewend zijn om insecten te eten.

6 Redenen Waarom zou je beter Wel Insecten gaat Eten

1. Smaak

Het is misschien even wennen, maar insecten kunnen wel degelijk erg lekker smaken. Soms moet je ze een beetje op smaak brengen door een lekkere dressing of een frituurtje, maar dan heb je wel degelijk een lekker hapje.

2. Beter voor het Milieu

De uitstoot van broeikasgassen bij de productie van vlees is niet gering. Met de productie van insectenvlees is de milieubelasting veel minder.

3. Goedkoper dan Vlees

Insecten zetten voedsel niet om in warmte (ze zijn koudbloedig), terwijl dieren dit wel doen. Om deze reden hebben de dieren minder voeding nodig. Daarnaast zijn ze gemakkelijk en op een kleine oppervlakte te kweken. Door al deze redenen kunnen ze erg goedkoop geproduceerd worden.
Omdat insecten nu nog geen gewoongoed zijn in de Nederlandse supermarkten zullen de prijzen van insectenvlees in het begin waarschijnlijk hoog liggen, maar bij stijgende consumptie zal die prijs snel kunnen dalen.

4. Geen Ziektes

Insecten staan ver van ons mens af, zodat ziektes niet overdraagbaar zijn op de mens, iets wat bij varkens, schapen en koeien bijvoorbeeld wel het geval is, denk bijvoorbeeld aan de gekke koeienziekte.

5. Minder Druk op Landbouwgrond

De stijgende vraag naar vlees zet voor sommige landen een grote druk op de beschikbare landbouwgrond. Om insecten te kweken is er maar erg weinig grond nodig en dus kan die druk op die manier worden verlaagd.

6. Gezond!

Insecten bevatten essentiële vetzuren, ijzer en vitaminen en zijn rijk aan eiwitten. Qua voedingswaarde zijn ze vergelijkbaar met rund- en varkensvlees.

Dit vind je misschien ook leuk...