DE BARRELSAUNA VS DE BASTUGA: WAT IS DE BESTE KEUZE?


Van de Barrelsauna heb je misschien al wel eens gehoord. Het is die rondvormige sauna, die je vooral veel ziet in Scandinavië. Ook in de rest van Europa, Canada en de V.S. wint hij steeds meer aan populariteit. De Bastuga is een stuk minder bekend. Toch biedt ook de Bastuga voordelen ten opzichte van een normale vorm sauna, en is het ook een echte eyecatcher.

Maar voor welk soort sauna kun je nu het beste gaan? In dit artikel leggen we eerst wat meer uit over beide saunavormen, en vervolgens proberen we een licht te schijnen op de voor- en nadelen van beide opties. Hopelijk helpt het je om de keuze tussen deze twee schoonheden van sauna’s wat gemakkelijker te maken!

De Barrelsauna

De Barrelsauna heeft zijn naam te danken aan zijn vorm: hij heeft de vorm van een ‘Barrel’, oftewel een ton. De vorm van de Barrel zorgt ervoor dat de warme lucht perfect circuleert. Het zorgt er bovendien voor dat er minder ruimte is om te verwarmen dan bij een normale sauna. Dit verschil is wel zo’n 25%! De sauna is daardoor niet alleen sneller opgewarmd, maar bespaart naast tijd ook een hoop energie. Goed voor het milieu, en voor je portemonnee dus. Het hoogwaardige hout waar de Barrels van gemaakt worden gaat jaren mee, en krijgt met de jaren alleen maar meer karakter.

De Bastuga

De Bastuga is een stuk minder bekend dan de Barrel. De Bastuga is een sauna met een paraboolvormig dak. Ook deze vorm zorgt ervoor dat je energie en tijd bespaart om de sauna te verwarmen. De vorm biedt bovendien veel andere mogelijkheden.

Zo kun je er een verdieping in bouwen, en kun je het dak gemakkelijk laten begroeien met bijvoorbeeld klimhortensia, of wilde wingerd. Een Bastuga ziet er met begroeiing nog natuurlijker uit. Daar waar je in een Barrel relatief meer ruimte in de breedte hebt, heb je die in een Bastuga vooral in de hoogte.

Wat is nu de Beste keuze?

Beide vormen van sauna’s zijn eyecatchers in je tuin. Beide vormen zijn energie-efficiënt. Daarnaast bieden ook beide vormen vele mogelijkheden qua inrichting, en aankleding. Toch zijn er ook enkele belangrijke verschillen.

Naar welk soort sauna je voorkeur uitgaat, is voor een belangrijk deel een kwestie van smaak. Zo is er duidelijk een esthetisch verschil. Misschien houd je van de ronde vorm van een Barrel, of heb je juist meer met de paraboolvorm van een Bastuga. Als je meer belang hecht aan de energiezuinigheid, dan is de Barrel de beste optie. Hoewel ook een Bastuga zuiniger, en sneller verwarmd is dan een normale sauna, is de Barrel nog net wat efficiënter qua energiegebruik. Dit voordeel biedt meteen ook een nadeel van de Barrel ten opzichte van de Bastuga: je hebt relatief meer ruimte in een Bastuga.

Uiteraard kun je een in een grotere Barrel ook meer ruimte creëren, maar het voordeel aan energie-efficiënte doe je dan teniet. Zo kun je in een gemiddeld grote Bastuga een tweede verdieping plaatsen, terwijl een Barrel met hetzelfde grondoppervlak daarvoor te klein is. Een ander voordeel van de Bastuga is dat je het dak gemakkelijker kunt laten begroeien. De Barrel biedt echter weer net wat meer ruimte in de breedte, doordat het dak van de Bastuga in de hoogte steeds smaller wordt.

Hoewel dit breedteverschil niet groot is, doet het voor het oog wel kleiner aan. De hoogte van de Bastuga heeft echter het tegenovergestelde effect. Kortom: beide vormen hebben zo hun voor- en nadelen. Het is aan jou welke punten jij het belangrijkst vindt.

Dit vind je misschien ook leuk...