Een nieuwe of tweedehands caravan?

Je twijfelt of je een nieuwe, of een tweedehands caravan aan gaat schaffen. Aan beiden kleven natuurlijk voor- en nadelen vast. Na dit artikel kun je hopelijk een beter afgewogen keus maken.

Aanschafprijs

Het spreekt voor zich dat de aanschafprijs absoluut een voordeel is van de tweedehands caravan, want die ligt (afhankelijk van leeftijd en klasse) een stuk lager. Je hebt al een oude, simpele caravan voor een paar honderd euro, terwijl een gemiddelde nieuwe caravan tienduizend euro of meer kost. Wil je een redelijk nieuwe en luxe tweedehands caravan aanschaffen, dan ben je dat bedrag echter ook al snel kwijt.

Garantie

Bij een nieuwe caravan heb je altijd fabrieksgarantie. Koop je een tweedehands caravan, let er dan op dat je hem bij een FOCWA/BOVAC erkend bedrijf aanschaft, want ook dan heb je garantie op je caravan. Vraag goed na wat er binnen de garantie valt en hoeveel jaar garantie je krijgt.

Assortiment

Dit is nogal dubbel. Enerzijds is het assortiment tweedehands caravans veel uitgebreider, aangezien er van vele jaren, merken en typen caravans te koop kunnen staan. Ben je echter op zoek naar een specifiek type, dan is de keus weer groter bij nieuwe caravans. Er komen namelijk ieder jaar meerdere series met meerdere modellen en opties op de markt, die tweedehands lang niet allemaal verkrijgbaar zullen zijn.

Afschrijving

Net als bij auto’s spreek je ook van afschrijving bij caravans, maar die ligt per jaar wel een stuk lager. Je zou dan zeggen, koop een nieuwe caravan, want een tweedehands caravan is relatief duur. Toch zou je eerder andersom moeten denken, want ook al is de afschrijving vrij laag, hij is wel hoger bij een nieuwe caravan dan bij een ouder model. Het loont dus om een nieuw model te kopen wanneer je van plan bent er zelf heel lang gebruik van te maken. Is dat niet het geval, of gebruik je hem bijvoorbeeld maar twee weken per jaar, dan kun je beter een ‘ouder’ tweedehands model aanschaffen.

Levertijd

Een tweedehands caravan kan vaak binnen enkele dagen geleverd worden, met uitzonderingen waarbij het enkele weken duurt. Bij een nieuwe caravan is de levertijd soms ook maar enkele dagen, maar het kan ook voorkomen dat je enkele maanden op je nieuwe sleurhut zult moeten wachten.

Onderhoud

Ook dit is een erg voor de hand liggend voordeel, in dit geval voor de nieuwe caravan. Nieuwe caravans zijn spik en span, hagelwit (of bruin, of groen of..) en alles doet het. Bij een tweedehands caravan moet je heel goed uitzoeken wat de onderhoudsstaat is van je caravan naar keuze. Koop je de caravan bij een erkende caravan dealer, dan zal het waarschijnlijk wel goed zitten, maar koop je hem bij een particulier, dan zul je de caravan echt goed moeten inspecteren op gebreken. Het is dan ook af te raden om een tweedehands caravan bij een particulier te kopen, want behalve dat de staat van de caravan dan twijfelachtig is, heb je ook geen garantie.

Dit vind je misschien ook leuk...